Σε μια γεμάτη συγκινήσεις περίοδο, υπάρχουν βεβαίως στιγμές που ξεχωρίζουν.

Στα τρία αυτά «σκληρά χρόνια», όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στον πρώην συγκάτοικό του από την εποχή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Γιάννη Στουρνάρα, από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες του ήταν όταν οι εταίροι μας αμφισβητούσαν τα στατιστικά στοιχεία μας. Οι Ευρωπαίοι θα ήταν ίσως διατεθειμένοι να συγχωρήσουν μια υπέρβαση του ελλείμματος, αλλά θεωρούσαν αδιανόητη την κοροϊδία, ότι τους είπαμε ψέματα, όπως έλεγαν σε κάθε τόνο. Ο Ζανιάς λούστηκε κατ’ επανάληψιν τη σφοδρή αντίδρασή τους σ’ αυτό το γεγονός.

Τη μεγαλύτερη αγωνία, εξάλλου, όπως εξομολογείται τώρα ο ίδιος, έζησε μαζί με τον τότε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και στο εξής επίσης συνεργάτη του στην Εθνική Τράπεζα από τη θέση του αντιπροέδρου Πέτρο Χριστοδούλου, περιμένοντας τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI, το περίφημο κούρεμα.

Η συμμετοχή έπρεπε να φτάσει στο 95% για να βγαίνει το πρόγραμμα από πλευράς βιωσιμότητας χρέους. Διαφορετικά, δεν θα παίρναμε τα 130 δισ. ευρώ. Τελικά, η συμμετοχή έφτασε στο 97% και το κούρεμα στα 106 δισ. ευρώ.

Αυτό το κούρεμα, ένα επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 1,8% και η μεγάλη επιμήκυνση των δανείων, είναι όροι τους οποίους ο Ζανιάς χαρακτηρίζει «μοναδικούς». Τελικά, η διαπραγμάτευση δεν είχε μόνο πικρές στιγμές, αλλά και κάποιες μεγάλης ανακούφισης και ικανοποίησης, όπως φαίνεται.