Η Αστυνομία εκτόξευσε χθες δακρυγόνα και χρησιμοποίησε κλομπ για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στο Κίεβο, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους επειδή το Κοινοβούλιο ψήφισε να γίνουν τα ρωσικά η κύρια γλώσσα στα σχολεία και στις υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι, αν η κρίση συνεχιστεί, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν διαδηλωτές, με επικεφαλής βουλευτές της αντιπολίτευσης που θέλουν τα ουκρανικά ως τη μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κτίριο όπου ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς επρόκειτο να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Την Τρίτη η Βουλή είχε περάσει εσπευσμένα το νομοσχέδιο για τη γλώσσα, μερικά λεπτά μετά την κατάθεσή του αιφνιδιαστικά από βουλευτή που υποστηρίζει τον Γιανούκοβιτς. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου είχαν έτσι πολύ λίγο χρόνο για να οργανώσουν την αντίστασή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και στους δρόμους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκατομμύρια Ουκρανοί που μιλούν ουκρανικά ως πρώτη γλώσσα βλέπουν το νομοσχέδιο ως απειλή για την κυριαρχία της χώρας, καθώς θα κρατήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής έπειτα από 20 χρόνια ανεξαρτησίας.