Εκπαιδεύουμε τους ξένους ποδοσφαιριστές που έρχονται στα μέρη μας σε νεαρή ηλικία, τους βελτιώνουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτοί κάνουν ηχηρές μεταγραφές στην Ευρώπη! Μάλιστα, αποτελούν δυνατά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενώ συμβάλλουν τα μέγιστα στις επιτυχίες των νέων ομάδων τους.

Θέλετε ενδεικτικά κάποια ονόματα; Μπρούνο Αλβες, Γιάγια Τουρέ, Μάρκο Πάντελιτς, Πάουλο Ασουνσάο, Μαχαμαντού Ντιαρά, Μίλινκο Πάντιτς, Τιμούρ Κετσπάγια.

Ολοι αυτοί, αλλά και κάμποσοι άλλοι, ήρθαν με κατεβασμένα αυτιά στην Ελλάδα και χωρίς καλά καλά να έχουν βγει από το (ποδοσφαιρικό) αυγό τους. Οπως λόγου χάρη ο Μπρούνο Αλβες.

Τον διάλεξε από την Πόρτο ο Φερνάντο Σάντος, όταν αποφάσισε το 2004 να κάνει ένα δεύτερο πέρασμα από την ΑΕΚ. Τότε ο μελαψός πορτογάλος αστέρας ήταν στα 23 του χρόνια, εντελώς άγουρος και οι Δράκοι τον δάνεισαν προκειμένου να ψηθεί. Το εγχείρημα πέτυχε πλήρως. Από το πουθενά η ΑΕΚ βρήκε έναν παίκτη-κολόνα στην άμυνά της, ενώ ο Αλβες στον έναν χρόνο που έμεινε στην ομάδα δέθηκε τόσο μαζί της, ώστε όταν ήταν τιμωρημένος κάποιες φορές παρακολουθούσε τα παιχνίδια από την εξέδρα των φανατικών! Τα ωραία ωστόσο διαρκούν λίγο. Ο Μπρούνο ήταν αδύνατον να μείνει στην Αθήνα (παρά το γεγονός ότι του άρεσε) και επέστρεψε στη Λισαβόνα. Μονομιάς βασικός στην Πόρτο, συμμετοχές στην Εθνική Πορτογαλίας και το 2010 μεταγραφή με ποσό-ρεκόρ στη Ζενίτ. Κοντά στα 20 εκατ. ευρώ ξόδεψαν οι Ρώσοι για τον Αλβες!

Μήπως όμως πάει πίσω και ο Πάουλο Ασουνσάο; Ηταν… πακετάκι με τον Αλβες την ίδια ακριβώς σεζόν. Ο Βραζιλιάνος στα 24 του, ένας αμυντικός χαφ, «σκυλί του πολέμου», που μάρκαρε ακατάπαυστα. Οταν έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Πόρτο, πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του, προτού φύγει με μεταγραφή ύψους 2 εκατ. ευρώ το 2008 για την Ατλέτικο Μαδρίτης.

ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Φυσικά στο γκρουπ των ποδοσφαιριστών από την Πορτογαλία που στέλνει η Πόρτο για εκπαίδευση και διδάσκει ο έμπειρος Φερνάντο Σάντος ας προστεθεί ο Βιεϊρίνια.

Ηρθε νεαρός στη Θεσσαλονίκη και έφυγε άντρακλας! Μάλιστα, στον Λευκό Πύργο… πήρε τα φιλιά της γυναίκας του (που λέει και το τραγούδι), νυμφεύθηκε, έγινε πατέρας και ώριμος πλέον για καταξίωση, πέρα από τα σύνορα της δεύτερης πατρίδας του, αναχώρησε για την Μπουντεσλίγκα.

Με το αζημίωτο, φυσικά, για τον ΠΑΟΚ, καθόσον η Βόλφσμπουργκ έδωσε περί τα 4 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον τόσο χαρισματικό εξτρέμ.