Ο Πελέ στην ερώτηση αν πιστεύει ότι βοήθησε να αλλάξει η εικόνα των μαύρων δεν διστάζει να απαντήσει «ναι».

«Εχουν συμβεί δύο σημαντικά γεγονότα. Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, ο βασιλιάς της Σουηδίας κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο και για πρώτη φορά στην Ιστορία φωτογραφίστηκε μαζί μας και αντάλλαξε χειραψία με έναν μαύρο. Αυτή η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Το δεύτερο γεγονός ήταν όταν η βασίλισσα Ελισάβετ με ανακήρυξε «Σερ» στη Μεγάλη Βρετανία. Ηταν επίσης ένας τεράστιος συμβολισμός. Το 1975, όταν έληξε το συμβόλαιό μου με τη Σάντος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ήρθε και μου είπε: «Σε χρειαζόμαστε να έρθεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναπτύξεις το ποδόσφαιρο». Και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχε ρατσισμός. Πιστεύω πως η παρουσία μου στην Κόσμος της Νέας Υόρκης βοήθησε να αλλάξουν τα πράγματα. Και ένα τελευταίο περιστατικό: Πήγα να παίξω στο Ζαΐρ το 1969 με τη Σάντος. Ειδικά για τον αγώνα που θα δίναμε σταμάτησε ο εμφύλιος πόλεμος. Κι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Ιντερνετ, αλλά όλοι το γνώριζαν».

Ησασταν ο πρώτος μαύρος που έγινε υπουργός στη Βραζιλία. Υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού;

Δεν υπάρχει στη Βραζιλία. Επίσης, είναι παράλογο να λέμε πως υπάρχει ρατσισμός στο ποδόσφαιρο. Πόσα παιχνίδια διεξάγονται κάθε εβδομάδα σε όλο τον κόσμο; Είναι πάρα πολλά, το ποδόσφαιρο είναι πολυφυλετικό: κίτρινοι, μαύροι, λευκοί.

Εχετε δεχτεί προσβολές στον αγωνιστικό χώρο;

Πολλές φορές, αλλά πήρα τη ρεβάνς σκοράροντας δύο επιπλέον γκολ για κάθε προσβολή. Οι παίκτες ζητούσαν συγγνώμη ύστερα από κάθε φραστική επίθεση. Κι εγώ έχω προσβάλει παίκτες, αλλά δεν είμαι ρατσιστής. Με τα μίντια και το Ιντερνετ μιλάμε πολύ γι’ αυτό το θέμα.

Τι πιστεύετε ότι θα θυμούνται από εσάς;

Ξέρετε, το όνομα Πελέ είναι το πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μπορώ να πάω παντού αν ψάχνω για δουλειά και να βρω. Σοβαρά τώρα, μετά τον θάνατό μου θέλω να με θυμάται ο κόσμος ως ένα καλό άτομο που πάντοτε ήθελε να ενώνει τους ανθρώπους. Και επίσης να θυμάται πως ήμουν καλός παίκτης.