Απειλές, εκφοβισμοί και δομή μιας καλά οργανωμένης παρατράπεζας αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις των θυμάτων του κυκλώματος τοκογλύφων στη Θεσσαλονίκη.

Επιχειρηματίες που βούλιαζαν στα χρέη και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας απευθύνονταν στα μέλη του κυκλώματος. Δανείζονταν χρήματα με επιτόκιο που έφθανε έως και 15% τον μήνα, αντάλλασσαν επιταγές και έμπαιναν στον φαύλο κύκλο της τοκογλυφίας. Αν καθυστερούσαν μία δόση από τα χρέη τους, τότε άρχιζαν οι προειδοποιήσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές. Ο φόβος που είχε κυριεύσει την αγορά της Θεσσαλονίκης – «πολλοί ήθελαν και τα έπαθαν, δεν ζητάς δανεικά από τέτοια άτομα», λένε τώρα ορισμένοι – κρατούσε τα στόματα κλειστά. Μέχρι την περασμένη άνοιξη, οπότε κάποιοι τολμηροί και ταυτόχρονα απελπισμένοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να καταθέσουν επίσημα στις Αρχές το μαρτύριό τους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται περί τις 30 επώνυμες καταθέσεις θυμάτων, στις οποίες περιγράφουν αναλυτικά πώς βρέθηκαν στα δίχτυα των τοκογλύφων.

Κατοικία θύματος των τοκογλύφων βγήκε σε πλειστηριασμό για ποσό 26.000 ευρώ.

«Από το 2005 και μετά λόγω προβλημάτων ρευστότητας χρειαζόμουν χρήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της επιχείρησής μας. Προθυμοποιήθηκε να με διευκολύνει δανείζοντάς μου μέχρι τις αρχές του έτους 2006 τμηματικά, το χρηματικό ποσό των 348.000 ευρώ συνολικά. Αρχικά του επέστρεφα χρήματα τμηματικά μέσω τραπεζικών διαταγών. Κατέθεσα σε λογαριασμό του 170.000 ευρώ ή 190.000 ευρώ ως έναντι των χρημάτων που είχα δανειστεί. Δεν μπορούσα να του δώσω επιταγές ως εγγύηση μιας και έχω πρόβλημα δανειοδότησης με τις τράπεζες και για αυτό τον λόγο υπέγραψαν τα τέκνα μου συναλλαγματικές επιταγές ύψους 400.000 ευρώ και είχα βάλει προσημείωση την κατοικία των τέκνων μου, τότε εμπορικής αξίας 900.000 ευρώ για αναγραφόμενο ποσό υποθήκης 400.000 ευρώ περίπου. Η κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρηματικό ποσό 26.500 ευρώ».

Αλλος επιχειρηματίας, ήδη θύμα τοκογλύφων, αντάλλασσε επιταγές με κατηγορούμενο κατόπιν πιέσεων με το πρόσχημα ότι θα δήλωνε κλοπή των δικών του.

«Σε περίπτωση που αργούσα να πληρώνω τα χρήματα με έπαιρνε τηλέφωνο ο ίδιος και με έβριζε και απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό αν δεν τον πληρώσω. Επίσης, ανταλλάσσαμε επιταγές προκειμένου να εξυπηρετηθεί αυτός, παίρνοντας τα χρήματα που αναγράφονταν στην εκάστοτε επιταγή πιο νωρίς από ό,τι αναγράφονταν στις δικές του. Η ανταλλαγή γινόταν κατόπιν πιέσεως που μου ασκούσε με το πρόσχημα ότι θα δήλωνε κλοπή των δικών του».

Σε άλλη κατάθεση περιγράφονται απειλές για αρχικό δάνειο μόλις 1.000 ευρώ.

«Δανείστηκα 1.000 ευρώ με τη συμφωνία να καταβάλλω κάθε μήνα τόκο 10% μέχρι να αποπληρώσω το αρχικό κεφάλαιο. Λόγω κρίσης δεν μπορούσα να καταβάλω το οφειλόμενο ποσό. Μέσα Αυγούστου ήρθε από το κατάστημά μου κάποιο άτομο ονόματι Αρης, ψηλός με κοντά μελαχρινά μαλλιά και γυμνασμένος, λέγοντάς μου «τι θα γίνει με τα λεφτά του … «. Τότε τον κάλεσε στον τηλέφωνο και μου είπε «μέχρι τέλους του μήνα θέλω όλο το ποσό να τελειώνουμε»».