Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ για τα τέλη του ίδιου μήνα μετατίθεται τελικά και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα φορτηγά Δ.Χ., όπως έγινε χτες γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το πλήρες άνοιγμα του κλάδου για τις 29 Φεβρουαρίου, καθώς για πρακτικούς λόγους δεν επιθυμούσε να ψηφιστεί νόμος με αναδρομική ισχύ.

Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί θα είναι έτοιμο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Ο κ. Βορίδης μάλιστα προτίθεται να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των αυτοκινητιστών. «Θέλω να συζητήσω το ενδεχόμενο της μείωσης του φόρου τουλάχιστον για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και τους μεταφορείς», ανέφερε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «ο συγκεκριμένος φόρος έχει διαλύσει την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς, μειώνοντας τα έσοδα των διοδίων, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων».

Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ επανέλαβε ότι «η απελευθέρωση θα γίνει με συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια».

Από την πλευρά τους οι αυτοκινητιστές ταξί ζήτησαν στα κριτήρια της απελευθέρωσης να ενταχθεί και αυτό της οικονομικής βιωσιμότητας, κάτι για το οποίο ωστόσο δεν υπήρξε δέσμευση από το υπουργείο. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι η έκδοση των αδειών θα γίνεται μονάχα εάν υπάρχουν μεταφορικές ανάγκες.