Προάγγελο απολύσεων - αλλά από την επόμενη κυβέρνηση - αποτελεί η πρώτη επιλογή των φορέων που θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Τα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύουν, οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με περισσότερους από 30 εργαζομένους, οι αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, θα μπουν σε πρώτη φάση στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης.
Στην πράξη, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε κατάργηση ανενεργών τμημάτων και άλλων υπηρεσιακών μονάδων που δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο, καθώς και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους ή εκχώρησή τους σε ιδιώτες και το επόμενο βήμα θα είναι η αξιολόγηση του προσωπικού τους.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής κάποιοι από τους εργαζομένους φορέων και δομών που θα καταργηθούν ή συγχωνευθούν, να πάρουν εισιτήριο εξόδου από το Δημόσιο.
Αρχικώς, όπως έχει αναφερθεί, θα γίνουν μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες παρουσιάζουν ελλείψεις. Ωστόσο, όσοι δεν κριθούν ικανοί και αποδοτικοί κατά τη φάση της αξιολόγησης, αλλά και εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με απόλυση.
Τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και για το έργο αυτό έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας, η οποία σε συνεργασία με τους γάλλους εμπειρογνώμονες της task force θα καταλήξουν μέσα στους επόμενους μήνες στο πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι κρίσεις.
Στόχος είναι η διενέργεια της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012 και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και ιδιωτικές εταιρείες υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Επιφυλάξεις εξακολουθεί πάντως να εμφανίζει η ανεξάρτητη Αρχή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από