Με το σύνολο σχεδόν των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέττης απέσπασε 40%. Δεύτερος ήρθε ο Τεξανός Ρον Πολ, με ποσοστό 23%, ενώ ο κυβερνήτης της Γιούτα Τζον Χάντσμαν ήρθε τρίτος με 17%.

Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα σε Νότια Καρολίνα και Φλόριντα, δύο μεγάλες πολιτείες που θα κρίνουν πολλά σε εσωκομματικό και εθνικό επίπεδο.

Είκοσι λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Μιτ Ρόμνεϊ ανέβηκε στο βήμα για να δηλώσει ότι νίκησε και να επιτεθεί στην οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρόμνεϊ είπε σε υποστηρικτές του: «Ο πρόεδρος έχει ξεμείνει από ιδέες. Τώρα ξεμένει και από δικαιολογίες».

«Σήμερα ζητάμε από τους καλούς ανθρώπους της Νότιας Καρολίνα να ενωθούν με τους πολίτες του Νιου Χαμσάιρ και να κάνουν το 2012 το έτος που θα εξαντληθεί ο χρόνος του» πρόσθεσε.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες θέσεις του Ρόμνεϊ σε θέματα όπως οι αμβλώσεις.

Πάντως, καθώς η οικονομική κρίση κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο, ο Ρόμνεϊ λέει ότι η εμπειρία του στην επενδυτική εταιρία Bain Capital τον καθιστά τον «καλύτερο» υποψήφιο για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Τα αποτελέσματα πανηγύρισε και ο Ρον Πολ, ο οποίος είχε έρθει τρίτος στην αναμέτρηση στην Αϊόβα. «Γελάω όταν περιγράφουν εσάς και εμένα ως επικίνδυνους» είπε σε υποστηρικτές του.

«Λένε την αλήθεια, επειδή είμαστε επικίνδυνη για το status quo» πρόσθεσε.

Η βάση των υποστηρικτών του Ρον Πολ είναι κυρίως νεαρή σε ηλικία. Ωστόσο, η έκκλησή του για επιστροφή των στρατιωτών από το Αφγανιστάν και για νομιμοποίηση των ναρκωτικών αποξενώνουν τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους.

Οι κρίσιμες εκλογές στη Νότια Καρολίνα θα διεξαχθούν στις 21 Ιανουαρίου.

Εκεί, ο Ρον Πολ ελπίζει σε ανατροπή των αποτελεσμάτων, ενώ ο Τζον Χάντσμαν αν και απέτυχε να κάνει το μεγάλο βήμα, είπε πως παραμένει στην κούρσα.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τρίτη έδειξε ότι ο Μ.Ρόμνεϊ προηγείται των άλλων Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, συγκεντρώνοντας το 30%.