Ο Αχμάντι Ροσάν σκοτώθηκε σήμερα από την έκρηξη μαγνητικής βόμβας που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε μαζί με δύο ακόμη άτομα, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο μηχανικός Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν, ο οποίος είχε λάβει πτυχίο στη Χημεία εδώ και εννέα χρόνια από το Πανεπιστήμιο Σαρίφ ήταν υποδιευθυντής εμπορικών υποθέσεων του κέντρο της Νατάνζ», ανακοίνωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
 
Ο σταθμός της Νατάνζ είναι το κυριότερο κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, διαθέτοντας περισσότερες από 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης.

«Σήμερα το πρωί ένα μοτοσικλετιστής κόλλησε μία βόμβα στο Peugeot 405, η οποία στη συνέχεια εξερράγη», δήλωσε ο αντικυβερνήτης της περιφέρειας της Τεχεράνης Σαφαράλι Μπαράτλου.

Ο Ροσάν σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ οι δύο άλλοι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο τραυματίσθηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα μe το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο επιστήμονας εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα πολυμερικών μεμβρανών διαχωρισμού αερίων.

Ο σημερινός επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, είχε γίνει στόχος ανάλογης επίθεσης το 2010 αλλά διεσώθη.

Ο Μασούντ Αλί Μοχαμάντι, διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός, σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας μπροστά στην κατοικία του στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο 2010 - μία επίθεση την ευθύνη για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε σε «μισθοφόρους» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Ο δεύτερος πυρηνικός φυσικός, ο Ματζίντ Σαχριάρι, σκοτώθηκε εννέα μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2010, από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην Τεχεράνη, ενώ τον Ιούλιο του 2011 με ανάλογο τρόπο σκοτώθηκε ο ιρανός επιστήμονας Νταριούς Ρεζαϊνετζάντ.

Ο αντικυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη σημερινή δολοφονία του Αχμάντι Ροσάν και ότι στόχος της είναι η όξυνση της κατάστασης και η διατάραξη των εκλογών στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. 

«Η βόμβα ήταν μαγνητική, ήταν όμοια με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία των επιστημόνων (πριν από έναν χρόνο στην Τεχεράνη) και είναι έργο των σιωνιστών (Ισραηλινών)», δήλωσε ο αντικυβερνήτης Σαφαράλι Μπαράτλου.
 
Η ιρανική ηγεσία κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ όχι μόνο γι' αυτές για τις επιθέσεις, αλλά και για την κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet, που διατάραξε το ιρανικό  πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου το φθινόπωρο 2010.

Χθες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγος Μπένι Γκαντζ, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  σε κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική σύσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ότι το Ιράν θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «μη φυσιολογικά» γεγονότα κατά το 2012.
 
«Για το Ιράν, το 2012 είναι μία κρίσιμη χρονιά, εάν συνδυάσει κανείς τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος, εσωτερικές αλλαγές στην ιρανική ηγεσία, τη συνέχιση και την κλιμάκωση των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας και ορισμένα πράγματα που θα συμβούν κατά μη φυσιολογικό τρόπο», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από