Ο Ολυμπιακός έμαθε να παίζει και χωρίς αυτόν. Παίκτες που ήταν σε ρόλο κομπάρσου (και βάλε…) βγήκαν μπροστά και ανέλαβαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα αυτές τις ημέρες οι Ερυθρόλευκοι να παίξουν δύο από τα καλύτερα παιχνίδια τους, σε Νέα Σμύρνη και Καβάλα.

Ιδιαίτερα στο θέμα της ομαδικότητας πήραν άριστα, τόσο στην άμυνα (ρεσιτάλ) όσο και στην επίθεση όπου δεν ήταν πλέον μονοδιάστατοι, περιμένοντας σχεδόν τα πάντα από τον Σπανούλη.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους. Ο Λιθουανός ήταν… εξαφανισμένος το πρώτο δίμηνο και, παρά τη βελτίωσή του στη συνέχεια, παρουσιαζόταν απίστευτα διστακτικός να πάρει κρίσιμα (και όχι μόνο) σουτ, ακόμη και αν ήταν ελεύθερος. Στα τελευταία τρία εκτός έδρας παιχνίδια όπου δεν έπαιξε ο Σπανούλης (ξεκουράστηκε με Ικαρο λόγω τραυματισμού με Πανιώνιο και Καβάλα) ο Γκετσεβίτσιους πήρε φωτιά!

Είχε μέσο όρο σχεδόν 15 πόντους, με εκπληκτικό ποσοστό (10/13) στα τρίποντα που άγγιξε το 80%, επιβεβαιώνοντας τη φήμη που τον ακολουθούσε ως καλό σουτέρ. Ωστόσο χρειάστηκε να λείψει ο Σπανούλης για να βγει μπροστά (ψυχολογικά περισσότερο) ο Λιθουανός. Που μόνο στη Νανσί ήταν κακός (6 π. με 2/8 τρ.).

Παράλληλα ο Ντούσαν Ιβκοβιτς πρόσθεσε ένα… Σ στον όχι και τόσο εντυπωσιακό Λούκας, με τον Κώστα Σλούκα να αποδεικνύει ότι η ομάδα μπορεί να στηριχτεί επάνω του όχι μόνο στο παρόν, αλλά (κυρίως) και στο μέλλον. Ο θεσσαλονικιός γκαρντ, εκτός από το εκτελεστικό κομμάτι, είναι εξαιρετικός και στο οργανωτικό (είναι ο πρώτος παίκτης στις ασίστ στο διάστημα της απουσίας του αρχηγού) και πλέον θα έχει το προβάδισμα να παίζει δίπλα στον Σπανούλη ως πρώτη επιλογή.

Ωστόσο και ο Λούκας ανέβασε την απόδοσή του αυτό το διάστημα, δίνοντας περισσότερη φρεσκάδα στην ομάδα και λύσεις στην οργάνωση, όσο και αν ακόμη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον σχεδόν συνονόματό του…

Μαζί με τους κοντούς όμως «ψήλωσαν» περισσότερο και οι ψηλοί, με τον Αντρέα Γλυνιαδάκη να παίζει ως βασικός σέντερ και τον Κάιλ Χάινς να ανεβάζει ακόμη περισσότερο στροφές (λείπει άλλωστε και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος).

Η απουσία βασικών ομάδων συσπείρωσε λοιπόν τον Ολυμπιακό που παίζει καλύτερα, αλλά ενόψει των κορυφαίων (σε αγωνιστικό επίπεδο) παιχνιδιών, όπως αυτό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας την επόμενη εβδομάδα, χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση.

Το ενδιαφέρον για Ντάνιελς και Σίμονς παραμένει, όμως ακόμη όλα είναι ρευστά.