Μίνι δόσεις από 100 ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και σε 60 μήνες, επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων κατά τον έλεγχο 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, μπλόκο στις πτωχεύσεις εταιρειών εν αγνοία της Εφορίας, σαφάρι από εισπρακτικές εταιρείες για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους ΟΤΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα πέρα από τα τετριμμένα, θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους φορολογουμένους αδυνατούν λόγω έλλειψης ρευστότητας να ξεπληρώσουν τα χρέη τους να «πατσίζουν» με το Δημόσιο εκχωρώντας του περιουσιακά τους στοιχεία.

Σχετικές διατάξεις έχουν περιληφθεί στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, με τις οποίες, επί της ουσίας, από τη μία πλευρά διευκολύνονται 900.000 οφειλέτες να εξοφλήσουν με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους, ακόμη και με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων, τα χρέη τους, από την άλλη όμως επιχειρείται χτύπημα στη φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών με νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια.

Οι διατάξεις που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών ορίζουν ότι κατά τη διάρκεια ελέγχων τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση της τιμής πώλησης των διαφόρων αγαθών έναντι του συνολικού τζίρου, στοιχεία ανάλυσης ρευστότητας, αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή και τρίτοι ( π.χ., μπορεί να αξιοποιούνται στοιχεία από υποθηκοφυλακεία, δικηγορικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία κτλ.). Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο έλεγχος μπορεί να διενεργείται όχι μόνο στην επαγγελματική εγκατάσταση αλλά και από το γραφείο του ελεγκτή, με τον προϊστάμενο της ελεγκτικής μονάδας να υποχρεούται προτού εκδώσει την πράξη υπολογισμού του φόρου να καλέσει τον υπόχρεο σε ακρόαση. Ο φορολογούμενος κατά την ακρόαση μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο προκειμένου να προβεί σε ανταπόδειξη και να αμφισβητήσει το «κοστουμάκι» των έξτρα φόρων.

Μπόνους και πολλές δόσεις

Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ από 900.000 οφειλέτες είναι η ευνοϊκότερη που έχει καθιερωθεί ποτέ. Ουδέποτε στο παρελθόν το υπουργείο Οικονομικών έδινε τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων με ελάχιστη δόση 100 ευρώ τον μήνα και σε διάστημα έως 60 μήνες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται, εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων βεβαιωμένες στις Εφορίες και στα Τελωνεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως εξής:

– Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων

– Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 90%

– Σε 13 έως 24 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 75%

– Σε 25 έως 36 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 60%

– Σε 37 έως 48 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 45%

– Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 25%.

Η αίτηση του οφειλέτη υποβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου (πιθανότατα η ημερομηνία θα αλλάξει), ενώ όσοι μπουν στη ρύθμιση παίρνουν φορολογική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας.

Εξόφληση με ακίνητα

Παράλληλα με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει τον δρόμο για την πρόσληψη εισπρακτικών εταιρειών οι οποίες θα μπορούν να «κυνηγούν» τα χρέη όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, ενώ θα αρχίσει να δέχεται και πληρωμή σε… είδος. Οσοι φορολογούμενοι θέλουν να εξοφλήσουν, αλλά στερούνται ρευστότητας και λόγω κρίσης δεν μπορούν να πουλήσουν ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, θα μπορούν να δώσουν στην Εφορία ένα σπίτι, ένα οικόπεδο ή γενικότερα εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπία, ψιλή ή πλήρη κυριότητα) επί ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο π.χ. 100.000 ευρώ αλλά δεν έχει μετρητά για να εξοφλήσει, μπορεί να μεταβιβάσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ και να «πατσίσει».

Μπλόκο στις πτωχεύσεις

Με άλλες διατάξεις επιχειρείται μπλόκο στην υπαγωγή επιχειρήσεων στον Πτωχευτικό Κώδικα χωρίς να το γνωρίζει η Εφορία. Ορίζεται ότι η συζήτηση αίτησης για κήρυξη πτώχευσης είναι απαράδεκτη αν το αργότερο σε 20 ημέρες από την κατάθεσή της στο δικαστήριο δεν κοινοποιηθεί αντίγραφο αυτής στη ΔΟΥ εκείνου του οποίου ζητείται η πτώχευση καθώς και στη Διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ή του Τελωνείου αποστέλλει στον γραμματέα των πτωχεύσεων αναγγελία των βεβαιωμένων απαιτήσεων του Δημοσίου.