Αληθινοί ορίζοντες

Φίλοι και φίλες αναγνώστες της εφημερίδας, που και εγώ παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες, έχω την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του, να πρεσβεύσει καινούργιες αξίες σε έναν καινούργιο αληθινό ορίζοντα. Αυτό προϋποθέτει να πάψουμε να χαϊδεύουμε αυτιά. Αυτό προϋποθέτει να πάψουμε να μετράμε τα κουκιά μας. Αυτό τελικά προϋποθέτει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εχω την αίσθηση ότι τελείωσαν τα ψέματα. Και αν αυτό δεν γίνει κατανοητό φοβάμαι ότι θα παραδώσουμε μια άθλια κοινωνία στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές τελικά, εάν αυτό βέβαια μάς ενδιαφέρει.

Πέτρος Τζούμας, Καστέλο Χίου

Αξιοπιστία

Δύσκολα θα μπορούσα να δημιουργήσω την εντύπωση ότι ο χρόνος μάς βοηθά. Πρέπει, βλέπετε, πρώτα να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι δύσκολο; Ομως πρέπει να γίνει. Η ναυτιλία και ο τουρισμός, επίσης, πρέπει να αγωνισθούν μαζί, ώστε να παραμείνουμε ενεργοί στην ΕΕ. Χρειάζεται να ανοίξουν οι φιλελεύθερες λογικές. Τέλος, το αυτονόητο για τις μεγάλες των πολιτών απορίες: η αξιοπιστία. Πρέπει να είναι σωστοί οι πολιτευτές. Αλλιώς, οι παροικούντες θα είναι εδώ και το ΠΑΣΟΚ αλλού.

Θωμάς Ι. Μέμτσος, Αλιμος

Δεν ήταν ΠΑΣΟΚ!

Οχι, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που κυβερνούσε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι τα εκατομμύρια μέλη του, αυτό που έδωσε τη μάχη για την Ελλάδα των αξιών και των άξιων, αυτό που είχε σε κάθε πολιτική του πρόταση πρώτα τον πολίτη, αυτό που είχε κόκκινες γραμμές την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχές και αξίες. Και με βάση αυτές θα πρέπει να ανανεωθεί και να επαναπροσδιοριστεί πολιτικά και στελεχιακά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αποκαλούμενη μεταμνημόνιο εποχή. Μια νέα εποχή που θα πρέπει να σημάνει τη θεσμική αναγέννηση της χώρας, με βασικές τομές και διαρθρωτικές αλλαγές σε βασικά και στοιχειώδη γρανάζια της οικονομικής, κρατικής και κοινωνικής μηχανής του τόπου. Αλλαγές που είναι προϋπόθεση για να σταθεί όρθια και να γίνει πιο ικανή και πιο δυνατή η Ελλάδα μας στα νέα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα που διαμορφώνονται. […]

Ανδρέας Οικονόμου, πολιτικός μηχανικός, ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αρτας