Στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία ο αγνός και ανιδιοτελής υποστηρικτής της σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης αναζητά ένα καινούργιο ξεκίνημα με προοπτική και όραμα, απαλλαγμένο από παλιές πρακτικές και αντιλήψεις που οδήγησαν στη σημερινή αποδιοργάνωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ που όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης αποτελούσε τον βασικό ενσαρκωτή των πόθων και των προσδοκιών της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι στην πράξη πρόδωσε αυτές τις προσδοκίες σε πολλούς τομείς, έχει ιστορική ευθύνη να βρει τον χαμένο προσανατολισμό του και να συμβάλει αποφασιστικά στην αναδιοργάνωση της Κεντροαριστεράς με προοπτική εξουσίας για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και δημοκρατικό ανασχηματισμό της κοινωνίας.

Προϋπόθεση για να ξαναβρεί τη δυναμική του το ΠΑΣΟΚ είναι η από μηδενική βάση αυτοοργάνωσή του και αυτός είναι και ο μοναδικός ρόλος που μπορεί η βάση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει πια τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στα σημερινά μεγαλοστελέχη του.

Οι ιδεολογικές προσεγγίσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και ο προσδιορισμός της πολιτικής πλατφόρμας κεντροαριστερής ιδεολογίας που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες προσδοκίες και θα εξασφαλίζει με ρεαλιστικό τρόπο την αναδιοργάνωση της κοινωνίας πρέπει να προκύψουν από διαδικασίες βάσης, οι οποίες θα σφυρηλατήσουν την ενότητα του χώρου αλλά και θα αναδείξουν τις δυνατότητες συμμαχιών συγγενών χώρων.

Δυστυχώς οι διαφαινόμενες διαδικασίες δείχνουν να περιορίζονται στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών εκκολαπτόμενων δελφίνων και σε κακέκτυπη αναπαραγωγή του ίδιου φθαρμένου και διεφθαρμένου κομματικού κατεστημένου με ανακατανομή ρόλων των ίδιων προσώπων και φυσικά των ίδιων πρακτικών.

Ας κατανοήσουν όλα τα στελέχη, κοινοβουλευτικά και μη, ότι η εξέλιξη που δρομολογείται μπορεί να ικανοποιεί ηγετικές φιλοδοξίες αλλά συγχρόνως αποσυσπειρώνει ακόμη περισσότερο τον χώρο και τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση.

Αν εννοούν πραγματικά αυτά που λένε πρέπει, παραδεχόμενοι και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάντια του ΠΑΣΟΚ, να βγουν στην εφεδρεία και να δρομολογήσουν διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες για την αναστύλωση του ΠΑΣΟΚ ως φορέα έκφρασης της Κεντροαριστεράς στηριγμένη σε νέες υγιείς βάσεις, νέα πρόσωπα και δημοκρατική οργάνωση για μια καινούργια πορεία στον λαό για τον λαό. Οι καθαρές λύσεις που επικαλούνται θέλουν τον λαό μπροστάρη και καθοδηγητή των εξελίξεων και όχι χειροκροτητή.

Ο Κυριάκος Λίτινας είναι πρώην διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, πρώην υπεύθυνος Συνδικαλιστικού της ΤΕ Θεσμών και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Γραμματείας Συνδικαλιστικού της ΠΑΣΚ-ΔΥ