Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, ενόψει της επόμενης χρονιάς που αναμένεται να είναι «μια εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε χθες ότι «ο τουρισμός του 2012 θα επηρεαστεί από μια πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση, από την επανάκαμψη στην αγορά των χωρών της Βόρειας Αφρικής και κυρίως από την όποια δυσμενή εικόνα διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό». Προκειμένου να θωρακιστεί ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, απαιτείται – παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές – η υιοθέτηση με τον νέο προϋπολογισμό «μιας πιο αναπτυξιακής πολιτικής με λιγότερους φόρους».

Η φετινή αύξηση κατά 10% στα έσοδα και στις διεθνείς αφίξεις, παρά τη μείωση του εγχώριου τουρισμού κατά 20%, διατήρησε 100.000 θέσεις απασχόλησης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Μεταξύ των μέτρων που η διοίκηση του Συνδέσμου προτείνει, περιλαμβάνονται:

n Η μείωση από 1/1/12 του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5% και η επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.

n Η μείωση του Τέλους Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων κατά 50% και των χρεώσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κατά 50%.