Οι πιέσεις για να υπάρξει πρόοδος στην ευρωζώνη είναι ασφυκτικές. Μετά τη νέα υποβάθμιση της Ισπανίας και 24 ιταλικών τραπεζών τώρα απειλείται η κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ) της Γαλλίας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σύγκριση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (σπρεντ) εκτοξεύτηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992, αφού ξεπέρασε τις 110 μονάδες βάσης.

Καθώς ο κλοιός σφίγγει (και) γύρω από τη Γαλλία, ο Σαρκοζί προειδοποίησε νωρίτερα με έντονο τόνο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενόψει της «χωρίς προηγούμενο οικονομικής κρίσης» να λάβουν οι Ευρωπαίοι «πολύ σημαντικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ασκησε επίσης εμμέσως πλην σαφώς σκληρή κριτική στη γερμανική κυβέρνηση αφού, όπως είπε, «εάν επιτρέψουμε να καταστραφεί το ευρώ θα κινδυνεύσουμε με καταστροφή της Ευρώπης. Οσοι καταστρέφουν την Ευρώπη θα φέρουν ευθύνη για αναζωπύρωση συγκρούσεων στην ήπειρο». Οι σκληρές δηλώσεις αυτές του γάλλου Προέδρου δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες, παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.