Πόλεμος έχει ξεσπάσει πάνω από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, που συσσωρεύονται στους δρόμους όλης της χώρας, εξαιτίας των καταλήψεων σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων στις οποίες προχώρησαν από την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων εμμένει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) τουλάχιστον έως αύριο, οπότε και έχει προγραμματίσει στάση εργασίας αντιδρώντας στις περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις αποδοχές τους αλλά και στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.

Εμφραγμα στην Αττική. Ειδικά στο Λεκανοπέδιο, όπου παράγονται καθημερινά 7.500 τόνοι απορρίμματα, έχει προκληθεί έμφραγμα από την κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής. Η κατάσταση προκάλεσε μάλιστα την περασμένη Παρασκευή και την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου.

Επειτα από σχετική επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και στην οποία επισημαίνονταν η κρισιμότητα της κατάστασης και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, η κυρία Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, οπότε θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκκληση προς τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους απηύθυνε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκος Σαράντης. Οπως ανέφερε και σε συνάντηση που είχε χθες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αναγνωρίζει τις σημαντικές απώλειες που έχουν επέλθει στα εισοδήματά τους και σέβεται τις διεκδικήσεις τους.

Ωστόσο, επεσήμανε παράλληλα «τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που έχουν δημιουργηθεί στις πόλεις όλης της χώρας και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο» και για τον λόγο αυτό ζήτησε να σταματήσει από σήμερα η κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Αττική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαράντης στο ενδεχόμενο έντασης των προβλημάτων σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν τα συσσωρευμένα απορρίμματα και να φράξουν τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, προκαλώντας πλημμύρες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ προχώρησε εξάλλου και στην κατάθεση πρότασης για τους πλεονάζοντες εργαζόμενους, που ενδέχεται να προκύψουν σε φορείς της Αυτοδιοίκησης, ώστε να μεταφερθούν σε δήμους που έχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επέμεινε όμως στη σκληρή της στάση προχωρώντας και σε ενίσχυση της περιφρούρησης στον ΧΥΤΑ Φυλής μετά την εισαγγελική παρέμβαση. «Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να καμφθούν από εκβιασμούς, απειλές και χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών που επιστρατεύει η κυβέρνηση και δυστυχώς και κάποιες δημοτικές Αρχές, όπως αυτή του κ. Καμίνη», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία των κινητοποιήσεων είναι να μη λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Φυλής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, καλώντας «τα σωματεία της Αττικής να συνεχίσουν να συμβάλλουν, με όσο κόσμο μπορούν, στην κατάληψη του ΧΥΤΑ».

Σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, δηλώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «αναλαμβάνουμε την ευθύνη μαζί με τα σωματεία για την οργάνωση ομάδων άμεσης επέμβασης έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα σε κοινωνικές υποδομές, τη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο πλημμυρών».

Παράλληλα, υποστηρίζει πως γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από νοσοκομεία, ιδρύματα και λαϊκές αγορές, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τον καθαρισμό σχολείων, παιδικών σταθμών και άλλων ευαίσθητων σημείων.

Ακόμη και σε περίπτωση που τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να απομακρυνθούν οι όγκοι απορριμμάτων από τους δρόμους.