Ελεύθεροι θα είναι σε λίγες μέρες οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, αφού οι αργοί ρυθμοί στην απονομή της δικαιοσύνης είχαν ως αποτέλεσμα να προσδιοριστεί η δίκη τους με την εκπνοή του 18μηνου, το οποίο είναι και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορούμενους.
Οι Νίκος Μαζιώτης, Πόλα Ρούπα και Κώστας Γουρνάς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μετά τη σύλληψή τους έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, αποδεχόμενοι ότι είναι μέλη της, μετρούν ήδη αντίστροφα τον χρόνο παραμονής τους στη φυλακή, καθώς μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2011 που λήγει το 18μηνο, εκ του νόμου πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Η δίκη τους προσδιορίστηκε στο... παρά πέντε της αποφυλάκισής τους και πλέον οι δικαστές μέσα στις επόμενες μέρες είναι υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα και την Ποινική Δικονομία να αντικαταστήσουν την προσωρινή κράτηση και των τριών κατηγορουμένων με όρους. Συνήθως επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη τους, που ξεκίνησε χθες για να συνεχισθεί στις 24 του μήνα. Αν πάλι δεν εκδοθεί βούλευμα που να προβλέπει περιοριστικούς όρους, και οι τρεις κατηγορούμενοι αυτοδικαίως θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου οκτώ μήνες από τότε που τελείωσε η ανάκριση μέχρι να εκδοθεί η εισαγγελική πρόταση και το αμετάκλητο βούλευμα με το οποίο οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «ο προσδιορισμός για την εκδίκαση των υποθέσεων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των κατά περίπτωση αρμοδίων δικαστικών αρχών». Δικαστικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα που ανέκυψε, παραπέμποντας με τη σειρά τους στην αποκλειστική κρίση των συναδέλφων τους που χειρίζονται τις υποθέσεις.
Οπως προκύπτει από την πορεία της δικογραφίας, οι εφέτες - ανακριτές ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Νοέμβριο του 2010. Η εισαγγελική πρόταση εκδόθηκε στο τέλος Μαρτίου 2011.
Η έκδοση του βουλεύματος που αποφάσιζε την παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο έγινε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, χρονικό διάστημα που συνέπεσε με τις καλοκαιρινές διακοπές των δικαστών.
Ακολούθησε η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να γίνει κλήρωση των δικαστών, όπως απαιτεί ο νόμος όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν τρομοκρατικές οργανώσεις.
Μόνο που και πάλι η δίκη δεν μπορούσε να προσδιοριστεί μέσα στον επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, καθώς τα δικαστήρια ήταν κλειστά (σ.σ.: το δικαστικό έτος αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου) και ως εκ τούτου η δίκη προσδιορίστηκε στην πρώτη δικάσιμο του Οκτωβρίου.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν χθες στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου άρχισε η δίκη για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνοδεία τζιπ της αντιτρομοκρατικής και φορώντας χειροπέδες. Στην επόμενη δικάσιμο όμως, που ορίστηκε για τις 24 Οκτωβρίου 2011, οι ίδιοι κατηγορούμενοι θα φτάσουν στον Κορυδαλλό ελεύθεροι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από