Πρόκειται για τους Σαούλ Περλμιούτερ από το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, τον Άνταμ Ρις από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και τον Μπράιαν Σμιντ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Ο Περλμιούτερ κέρδισε το μισό βραβείο, ενώ το υπόλοιπο το μοιράστηκαν οι άλλοι δύο επιστήμονες.

Το 1998, οι επιστήμονες ηγούνταν δύο ομάδων, που παρατηρούσαν μακρυνές εκρήξεις αστέρων (σούπερ νόβα). Έπειτα από παρατηρήσεις χρόνων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ταχύτητα που αυξάνεται συνεχώς. Ήταν ένα δεδομένο που δεν περίμεναν να βρουν και το οποίο άλλαξε το μοντέλο για το σύμπαν πάνω στο οποίο βασίζονται οι θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας.

«Εδώ και έναν αιώνα ήταν γνωστό ότι το σύμπαν επεκτείνεται ως αποτέλεσμα του Μπιγκ Μπανγκ πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη όμως, ότι αυτή η επέκταση γίνεται με ολοένα και επιταχυνόμενο ρυθμό, είναι εκπληκτική. Αν συνεχίσει η αύξηση της ταχύτητας της επέκτασης, τότε το σύμπαν θα γίνει κάποια στιγμή πάγος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Όταν οι επιστήμονες έκαναν αυτή την ανακάλυψη, έμειναν και οι ίδιοι έκπληκτοι. «Ανακοινώσαμε τελικά με φόβο στον κόσμο ότι φτάσαμε σε αυτό το τρελλό συμπέρασμα, ότι το σύμπαν ανεβάζει ταχύτητα», δήλωσε ο Σμιντ μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ.

Οι ειδικοί παρατήρησαν μακρυνούς αστέρες που εκρήγνυνται, σούπερ νόβα. Αντί να γίνονται πιο φωτεινά, έχαναν τη λάμψη τους. «Το απρόσμενο συμπέρασμα ήταν ότι, όχι μόνο δε μειώνεται ο ρυθμός επέκτασης του σύμπαντος, αλλά επιταχύνεται», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νόμπελ.

Η αιτία αυτής της επιτάχυνσης είναι ένα μεγάλο μυστήριο που απασχολεί τους κοσμολόγους. Οι ειδικοί φαίνεται να καταλήγουν στη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, ένα είδος αντίστροφης βαρύτητας, η οποία υπολογίζουν πως αποτελεί το 75% του σύμπαντος.