Το όνειρο πολλών νησιωτών να αποκτήσουν ένα σπίτι γίνεται ακριβότερο αν παραµείνουν αδόµητα τα αγροτεµάχια µε κλίση άνω του 35%, υποστηρίζει ο δήµαρχος Νισύρου Νικόλαος Καρακωνσταντίνος µε αφορµή την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη, που ρυθµίζει θέµατα οικοδόµησης σε 26 νησιά του Αιγαίου.

Τονίζει επίσης ότι η ρύθµιση αυτή θα σταµατήσει τη δόµηση στα µικρά νησιά µε όλα τα αρνητικά αποτελέσµατα για τους εργαζόµενους και την κοινωνία.


1 Η Νίσυρος είναι µεταξύ των νησιών στα οποία θα παραµείνουν αδόµητα τα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση 35%. Συµφωνείτε µε την απόφαση;

Σύµφωνα µε τη µελέτη και τον χάρτη Natura 2000, ήταν υπό περιβαλλοντική προστασία περίπου τα 3/5 της Νισύρου, εκτός του βόρειου τµήµατος του νησιού. Μας προσέθεσαν και νέα Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) χωρίς να γνωρίζουµε τους όρους δόµησης, έρχεται τώρα και το νοµοσχέδιο που µιλάει για αγροτεµάχια µε αρτιότητα 10 στρεµµάτων. Ετσι, θα σταµατήσει κάθε µικρή δόµηση.

2 Πόση κλίση έχουν συνήθως τα αγροτεµάχια;

Στα νησιά, οι εκτάσεις µε κλίση κάτω του 25% είναι πολύ λίγες και αν το αυξήσουν στο 35%, µιλάµε για ελαχιστοποίηση των εκτάσεων προς δόµηση.

3 Θα µείνουν αδόµητα πολλά ακίνητα;

Εκτός του ότι πιθανότατα πολλά ακίνητα θα µείνουν αδόµητα, όσοι έχουν κάνει τώρα αγορές 4 στρεµµάτων εντός σχεδίου θα χρειαστούν άλλα 6 στρέµµατα µε µικρότερους όρους δόµησης. Και ποιος έχει να αγοράσει; Ακριβαίνει η οικοδοµή µε την αγορά οικοπέδου. Και ποιοι θα χτίσουν; Λίγοι. Το όνειρο πολλών νησιωτών για ένα σπιτάκι ακριβαίνει.

4 Η πρότασή σας;

Να παραµείνει ως έχει στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια η αρτιότητα στα 4 στρέµµατα και η κλίση στο 25%.

5 Εχει παγώσει η οικοδοµή στη Νίσυρο;

Τα νέα µέτρα παγώνουν την οικοδοµή στη Νίσυρο και σε όλα τα νησιά και θα µπει στον πάγο και η οικονοµία τους.

6 Κινδυνεύει το νησί από την κακοποίηση του περιβάλλοντος;

Οι κάτοικοι της Νισύρου σέβονται το περιβάλλον και προσπαθούν να το αναβαθµίσουν.

7 Υπάρχει ενδιαφέρον από αλλοδαπούς για αγορά ακινήτων;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον από αλλοδαπούς και από πολλούς Ελληνες, αλλά εύχοµαι τα νέα µέτρα να µην ισχύσουν γιατί θα λειτουργήσουν αρνητικά στον τοµέα της αγοράς ακινήτων.

8 Επενδύουν στο νησί οι νισύριοι οµογενείς ορισµένοι από τους οποίους, όπως ο Τζ.

Κατσιµατίδης, είναι πάµπλουτοι;

Οι οµογενείς αναπαλαιώνουν τα σπίτια τους ατη Νίσυρο, επενδύουν στο νησί τους µε πολλή αγάπη και µας επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο.

9 Η νησίδα Γυαλί µπορεί να αντέξει περαιτέρω εξόρυξη της ελαφρόπετρας;

Το Γυαλί είναι η βιοµηχανική ζώνη της Νισύρου εδώ και 50 χρόνια και προσφέρει οικονοµικά στον δήµο και τους κατοίκους. Είναι το µεγαλύτερο ορυχείο ελαφρόπετρας στον κόσµο και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόµη.

10 Μπορεί να αξιοποιηθεί ως τόπος φυσικού κάλλους;

Υπάρχουν όροι στη σύµβαση για την αποκατάσταση του τοπίου µε χιλιάδες δενδροφυτεύσεις.

11 Το ηφαίστειο της Νισύρου εξακολουθεί να είναι µαγνήτης για την προσέλκυση επισκεπτών;

Το ηφαίστειο είναι το µοναδικό προσβάσιµο µε τη µεγαλύτερη καλδέρα στο κέντρο του νησιού και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον σε κάθε επισκέπτη. Είναι µαγνήτης για τον τουρισµό και τους επιστήµονες. Θα µπορούσαν πολλά πανεπιστηµιακά τµήµατα να κάνουν την εκπαίδευσή τους εδώ.

12 Υπάρχει πρόγραµµα περαιτέρω επιστηµονικής έρευνας του ηφαιστείου;

Το ηφαίστειο παρακολουθείται από το επιστηµονικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στο χωριό Εµπορειός και από άλλες συσκευές που είναι διάσπαρτες στο νησί. Καταγράφονται οι µετρήσεις και µέσω δορυφόρου αποτυπώνονται στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης.

13 Η γεωθερµία;

Η γεωθερµία είναι ιστορία πολλών χρόνων.

14 Υπάρχουν αντιδράσεις για την αξιοποίησή της;

Εγώ είπα προεκλογικά και λέω και σήµερα πως «δεν θα γίνει γεωθερµία στη Νίσυρο όσο είµαι δήµαρχος».

15 Τα ιαµατικά λουτρά;

Η σηµερινή κατάσταση των κτιρίων δεν επιτρέπει σε πολλούς επισκέπτες να διαµένουν και να κάνουν τα λουτρά τους. Εχουµε κάνει διεθνή διαγωνισµό για παραχώρηση και εκµετάλλευση, που λήγει στις 30 Μαΐου. Η επένδυση κοστολογείται στα 35 εκατ. ευρώ.

16 Οι ανεξέλεγκτες χωµατερές;

Ο φάκελος για το ΧΥΤΑ έχει αξιολογηθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, εντός 30 ηµερών θα γίνει η δηµοπρασία για να κλείσει η χωµατερή και να προστατευτεί το περιβάλλον.

17 Η αφαλάτωση θεωρείται πως είναι η µοναδική λύση για το υδρευτικό πρόβληµα;

Τον περασµένο Νοέµβριο παραλάβαµε επιπλέον δύο µηχανές αφαλάτωσης και το θέµα της ύδρευσης τακτοποιείται.

18 Πώς πήγε η περυσινή τουριστική περίοδος;

Η Νίσυρος επένδυσε πρώτα πολιτιστικά και όχι σε κλίνες. Τώρα υπάρχουν στο νησί 4 µουσεία (αρχαιολογικό, ηφαιστειολογικό, λαογραφικό και εκκλησιαστικό). Πέρυσι είχαµε πολλούς επισκέπτες.

19 Οι προοπτικές για το 2011;

Καλύτερες από πέρυσι. 20 Ο τουρισµός είναι η µοναδική απασχόληση για τους κατοίκους;

Το νησί έχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στον τουρισµό, αλλά οι κάτοικοί του ασχολούνται ακόµη µε τη γεωργία την, κτηνοτροφία, την αλιεία και τα ορυχεία.