«Παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο, αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα. Ξέρουμε ότι τα μέτρα ήταν προσωρινής χρήσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία δεν την είχε, ωστόσο, όπως τόνισε, «την έχουμε από την κοινωνία».

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας».

Τόνισε δε στη συνέχεια ότι η ΝΔ κινείται υποκριτικά και ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ότι η πρόταση αυτή για μηδενισμό του ελλείμματος έβλαψε τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει μαγικές φόρμουλες και να μην τις εφαρμόζει.

Για το Ελληνικό είπε ότι θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και θα είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο στην Ευρώπη, διαψεύδοντας τα περί δημιουργίας καζίνου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιδράσεις και στην κυβέρνηση ειδικά για το ενδεχόμενο παράβασης των περιβαλλοντικών όρων και αν το fast track βοηθάει σε αυτό, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο λέγοντας ότι το fast track δεν είναι για να παραβιάζει βασικές αρχές αλλά για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν η Ελλάδα σκέπτεται να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον διεθνών οίκων αξιολόγησης ή διεθνών κερδοσκόπων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, η οποία διαθέτει ανθρώπους ειδικούς στα θέματα αυτά.

Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα επιδιωχθεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν Goldman Sachs συμμετείχε στη διαμόρφωση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί εν όψει της ένταξής μας στην ΟΝΕ.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η διερεύνηση θα φθάσει μέχρι και εκείνη την περίοδο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι το 1981. Οπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα γράψουμε βιβλίο ιστορίας.

Σε ερώτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών απάντησε ότι θα υπάρχει σίγουρα ένας δημόσιος πυλώνας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος.

Αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, που θα αφορούσαν ποια τράπεζα θα συγχωνευτεί με ποια.

Αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν.

Ερωτηθείς αν θα πάει ο Κ.Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι «έχουμε πει όλα στο φως».

Έχει δίκιο να φωνάζει κανείς για την περαίωση, για εμάς είναι η τελευταία φορά, το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος» ανέφερε.