«Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει να διαθέτουν οι αγρότες εξειδικευµένες γνώσεις και δεξιότητες. Συνεπώς η κατάρτισή τους είναι αναγκαία», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύµβουλος του ΟΓΕΕΚΑ κ. Αριστείδης Σάµιτας τονίζοντας τη σηµασία που έχουν τα προγράµµατα εκπαίδευσης που προσφέρει ο Οργανισµός.

Περισσότεροι από 40.000 αγρότες έχουν εκπαιδευτεί το διάστηµα 2000 – 2008, αναφέρει.


1 Εβδοµήντα ένα Κέντρα κατάρτισης και ενηµέρωσης αγροτών «Δήµητρα» υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Απαραίτητα για τους έλληνες αγρότες;

Ναι, προκειµένου να απολαµβάνουν υπηρεσίες χωρίς να µετακινούνται µακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

2 Εως σήµερα πόσοι νέοι αγρότες έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά τα Κέντρα;

Από το 2000 έως το 2008 υλοποιήθηκαν 1.199 προγράµµατα γεωργικής επαγγελµατικής κατάρτισης, τα οποία παρακολούθησαν περίπου 40.000 αγρότισσες και αγρότες.

3 Ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοια προγράµµατα ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός;

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει να διαθέτουν οι αγρότες εξειδικευµένες γνώσεις και δεξιότητες. Συνεπώς, η κατάρτισή τους είναι αναγκαία.

4 Υπάρχει σκέψη ώστε τα Κέν τρα «Δήµητρα» να αυξηθούν;

Εχουµε εισηγηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ίδρυση εννέα νέων Κέντρων «Δήµητρα», κυρίως σε νησιωτικές περιοχές. 5 Πόσα είναι τα προγράµµατα για το 2010;

Θα υλοποιηθούν 440 προγράµµατα αποκλειστικά για νέους αγρότες (40 το 2010, 200 το 2011 και 200 το 2012).

6 Ελληνες αγρότες και νέες τεχνολογίες. Πού βρισκόµαστε;

Στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Είναι όµως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ποσοστό των αγροτών που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία αυξάνεται συνεχώς.

7 Οι πέντε Επαγγελµατικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) που προσφέρουν γεωργική εκπαίδευση επαρκούν ή πρέπει να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας;

Η επέκταση της γεωργικής εκπαίδευσης είναι αναγκαία, απαιτεί όµως σηµαντική οικονοµική επένδυση και προϋποθέτει διερεύνηση των αναγκών κάθε περιοχής. 8 Οι νέοι αγρότες είναι ενηµερωµένοι για τα προγράµµατα κατάρτισης – ενηµέρωσης που προσφέρονται από τον ΟΓΕΕΚΑ ή άλλους φορείς;

Σε κεντρικό επίπεδο, η ενηµέρωση γίνεται από την ιστοσελίδα www. ogeeka-dimitra. org.gr, ενώ τα Κέντρα «Δήµητρα» ενηµερώνουν τα τοπικά µέσα µαζικής ενηµέρωσης και τους φορείς των αγροτών.

9 Ενηµερωµένοι και κατηρτισµένοι αγρότες, άρα και πιο ποιοτικά και «καθαρά» προϊόντα;

Οι αγρότες που διαθέτουν εξειδικευµένες γνώσεις και δεξιότητες, µπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς και την απαίτηση των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα.

10 Οι πιο ενηµερωµένοι και κατηρτισµένοι αγρότες σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται, κατά τη γνώµη σας;

Στην Ολλανδία και την Ιρλανδία. 11 Οι έλληνες αγρότες είναι αρκετά ενηµερωµένοι για την ορθή χρήση γεωργικών φαρµάκων;

Οχι. Σε συνεργασία µε τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς των αγροτών, πρέπει να σχεδιαστεί συνολική παρέµβαση για την κατάρτιση στην ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

12 Η νέα γενιά στρέφεται στον αγροτικό τοµέα;

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι, λόγω της οικονοµικής κρίσης, υπάρχει ένα ρεύµα επιστροφής νέων ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές.

13 Πολλοί, λόγω της κρίσης, επιστρέφουν στα χωριά τους. Θα δώσουν νέα πνοή στην αγροτική ανάπτυξη;

Οι νέοι διαθέτουν διαφορετική κουλτούρα, µπορούν να ανταποκριθούν µε επιτυχία στις απαιτήσεις της εποχής µας και να δώσουν πνοή στην ύπαιθρο.

14 Ουρές από αγρότες για φωτοβολταϊκά. Σκέπτεστε να εντάξετε στα προγράµµατα του Οργανισµού τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας;

Τα φωτοβολταϊκά και οι ΑΠΕ δεν αφορούν άµεσα τον πρωτογενή τοµέα, αν όµως το «ζητήσουν» οι αγρότες θα τους εκπαιδεύσουµε. 15 Ποιες ειδικότητες στις ΕΠΑ.Σ. έχουν τη µεγαλύτερη ζήτηση;

Η γαλακτοκοµία – τυροκοµία συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιµήσεις, ενώ ανοδική τάση παρουσιάζουν οι ειδικότητες της επεξεργασίας ξύλου – ξυλογλυπτικής και των αγροτικών µηχανηµάτων.

16 Ποιες είναι οι ειδικότητες του µέλλοντος;

Είναι παρακινδυνευµένο να µιλήσουµε για τις ειδικότητες του µέλλοντος στον πρωτογενή τοµέα, σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο περιβάλλον.

17 Ο θεσµός του Πράσινου Πιστοποιητικού έχει προχωρήσει;

Το Πράσινο Πιστοποιητικό επί της ουσίας σηµατοδοτεί την πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλµατος. Αµεσα πρέπει να αρχίσει η διαβούλευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τους αγρότες, δεδοµένου ότι αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις θα µας οδηγήσουν στη χορήγησή του.

18 Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στην Ελλάδα;

Ξεκίνησαν µε ιδιαίτερα ελπιδοφόρες προοπτικές, η συνέχεια όµως δεν ήταν η αναµενόµενη. Σηµαντικό ποσοστό των παραγωγών δεν συνεχίζει όταν σταµατά η περίοδος της οικονοµικής ενίσχυσης, γεγονός που επιβάλλει διορθωτικές ενέργειες για να µη χαθεί ακόµα µία ευκαιρία.

19 Ο αγροτουρισµός είναι ένας τοµέας που πρέπει να εκµεταλλευτούν οι αγρότες και ειδικά οι νέοι;

Είναι ένας τοµέας που µπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδηµα. Με σωστό σχεδιασµό και συντονισµένες δράσεις, εξειδικευµένες για κάθε περιοχή, µπορεί να αποτελέσει επαγγελµατική διέξοδο για τους νέους των αγροτικών περιοχών.

20 Σε ποιες καλλιέργειες πρέπει να στραφούν οι νέοι αγρότες;

Είναι παρακινδυνευµένο να µιλήσουµε για τις νέες καλλιέργειες ή για ευκαιρίες στον πρωτογενή τοµέα όταν το γενικότερο οικονοµικό περιβάλλον µεταβάλλεται διαρκώς.