Εκανε δωρεά 1,8 εκατοµµύρια δολάρια στο Πανεπιστήµιο του Ηarvard µε σκοπό το διακεκριµένο ίδρυµα να αρχίσει έρευνες στον ελληνικό πληθυσµό για το κάπνισµα. Σε µια χρονιά µάλιστα που δεν δίδονται φοροαπαλλαγές για τις δωρεές στις ΗΠΑ.

Και οι δύο γονείς του είναι Ελληνες µε καταγωγή από τη Μάνη. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει κάνει καριέρα στον τοµέα της υγείας, ιδρύοντας φαρµακευτικές εταιρείες. Ως επιχειρηµατίας δεν έχει επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα λόγω της γραφειοκρατίας. Ως άνθρωπος, αγαπά την πατρίδα και νοιάζεται για τους πολίτες της.


1 Πώς αποφασίσατε να δωρίσετε τόσα χρήµατα στο Ηarvard;

Επέλεξα το Ηarvard ως την καλύτερη σχολή δηµόσιας υγείας στον κόσµο, για να συνεργαστεί µε την ελληνική κυβέρνηση και τον ξάδελφό µου, τον πνευµονολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη, µέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη του καπνίσµατος. Δεν νοµίζω πως υπάρχει καλύτερος συνδυασµός… 2 Τι ακριβώς αφορά αυτή η έρευνα;

Το αποτέλεσµά της αναµένεται να δώσει τα καλύτερα δυνατά µέτρα κατά του καπνίσµατος στην Ελλάδα, µία χώρα όπου ο κόσµος αρχίζει το τσιγάρο σε ηλικία 11 ετών.

3 Θα αναθέσετε σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήµιο τη µελέτη;

Εχω πολύ καλή συνεργασία µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Εχω χορηγήσει υποτροφίες σε φοιτητές και ειδικούς για το Πανεπιστήµιο του Johns Ηopkins και έχω προωθήσει συνέργειες σε ερευνητικά προγράµµατα στο Βrigham and Women’s Ηospital της Βοστώνης.

4 Γιατί για τον συγκεκριµένο σκοπό;

Διότι ο καρκίνος του πνεύµονος στην Ελλάδα έχει αυξηθεί δραµατικά από το 1960, τη στιγµή που σε άλλες ανεπτυγµένες χώρες το ποσοστό µειώνεται.

5 Τι περιµένετε από τα αποτελέσµατα;

Να ανακαλύψουµε τρόπο ώστε να µην αρχίζουν το κάπνισµα οι νέοι. Με την επεξεργασία των αποτελεσµάτων της, θα βρούµε και τον τρόπο που θα πρέπει να εκπαιδεύσουµε νέους και παιδιά.

6 Πότε;

Αυτό εξαρτάται και από την αρωγή της ελληνικής κυβέρνησης και τον τρόπο που θα προωθήσει και θα εφαρµόσει το εθνικό πρόγραµµα διακοπής καπνίσµατος.

7 Τι έχουν καταδείξει παρόµοιες έρευνες στο παρελθόν;

Οι νέοι είναι ευαίσθητοι στον καπνό, ειδικά κατά τις πρώτες φορές που τον δοκιµάζουν, γι’ αυτό δεν µπορεί να γίνει «απότοµη» διακοπή. Παρόµοιες έρευνες έχουν δείξει σηµαντικά σταθερή ετήσια µείωση των καπνιστών.

8 Πώς σχολιάζετε τα νέα µέτρα για το κάπνισµα;

Εξαιρετικός συνδυασµός µέτρων! Καθολική διακοπή στους χώρους όπου µετατρέπονται κάποιοι σε παθητικούς καπνιστές, περιορισµός της διαφήµισης προϊόντων καπνού και τιµή που να είναι απαγορευτική για συστηµατική χρήση από τους νέους.

9 Γιατί αποτυγχάνουµε;

Η διαφήµιση και οι προωθητικές ενέργειες περνούν στη συνείδηση των νέων δίχως να το καταλαβαίνουν. Τώρα όµως υπάρχει αυστηρότερο νοµικό πλαίσιο, όπως σε όλες τις χώρες που το µέτρο είχε επιτυχία. 10 Εχετε καπνίσει ποτέ;

Ναι, αλλά όταν συνειδητοποίησα τους κινδύνους που κρύβει το τσιγάρο, έκανα προσπάθεια και το έκοψα.

11 Τι θα λέγατε σε κάποιον για να διακόψει το κάπνισµα;

Οτι στην Ελλάδα αφήνουν την τελευταία τους πνοή κάθε χρόνο 14.000 άτοµα, οι 6.000 από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να γεράσουν.

12 Τι είδους επιχειρήσεις έχετε;

Εχω ιδρύσει και είµαι ιδιοκτήτης ενός αριθµού φαρµακευτικών εταιρειών.

13 Τι είδους φάρµακα;

Για νόσους του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος, όπως είναι οι αλλεργίες, το άσθµα, ο καρκίνος του πνεύµονος, το εµφύσηµα και η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια.

14 Κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά;

Οχι. Το 1998 πούλησα και την τελευταία ευρωπαϊκή εταιρεία που είχα, τη Μuro Ρharmaceutical, σε γερµανούς επιχειρηµατίες.

15 Γιατί οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ συνδέονται µε τα πανεπιστήµια και στην Ελλάδα όχι;

Διότι στην Ελλάδα τα πανεπιστήµια είναι κρατικά, ενώ στις ΗΠΑ έχουµε δηµόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήµια, τα οποία ελέγχονται από την πολιτεία και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση.

16 Τι θα συµβουλεύατε έναν νέο επιχειρηµατία;

Το πρώτο βασικό είναι να έχει άριστη γνώση του αντικειµένου µε το οποίο ασχολείται.

Το δεύτερο είναι να µη διστάζει να προσλάβει ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από αυτόν. Επίσης, θα πρέπει να µη φοβάται να αναλάβει ευθύνες και να υποστηρίξει τις αποφάσεις του.

17 Θα είχατε την ίδια επιτυχία εάν µένατε στην Ελλάδα;

Οχι. Οι επενδυτικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ είναι ανυπέρβλητες. Το χρήµα είναι άµεσα διαθέσιµο από τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές.

18 Εχετε επενδύσεις στην Ελλάδα;

Οχι. Διότι υπάρχουν πολύ περιοριστικοί κανονισµοί και µεγάλη γραφειοκρατία.

19 Με ποιες προϋποθέσεις θα µετακοµίζατε;

Θα µου ήταν δύσκολο να ζήσω στην Ελλάδα, διότι όλη µου η οικογένεια ζει στις ΗΠΑ. Εν τούτοις, επισκέπτοµαι συχνά την Ελλάδα και τα νησιά.

20 Πώς αξιολογείτε τα νέα οικονοµικά µέτρα;

Η αξιοπιστία της Ελλάδας διακυβεύεται και χρειάζονται σηµαντικές αλλαγές. Οι πολίτες θα πρέπει να δεχθούν ότι υπάρχουν προβλήµατα. Η εφαρµογή του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου ίσως λύσει κάποια προβλήµατα, αλλά θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροεισπρακτικός µηχανισµός, προκειµένου η χώρα να γίνει βιώσιµη και να αναπτυχθεί.