Την τελευταία δικογραφία για την υπόθεση των γαλάζιων ομολόγων ανοίγει ο εφέτηςανακριτής Γιώργος Λέκκας, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια ερευνά τις ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε ύποπτες επενδυτικές συναλλαγές.

Μέσα στις επόμενες μέρες αποστέλλονται κλήσεις προς απολογία στους κατηγορουμένους για την αγορά ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερτιμημένο- κατά τις δικαστικές αρχές- κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της υπόθεσης αυτής, ουσιαστικά ολοκληρώνεται η πολυετής ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρήλασαν από το Εφετείο εκατοντάδες μάρτυρες και δεκάδες κατηγορούμενοι, μέλη διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών. Για την ταχύτερη ποινική εκκαθάριση των υποθέσεων έχει επιλεγεί η οδός της απευθείας κλήσης των κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων. Τον «χορό» των δικών θα ανοίξουν οι κατηγορούμενοι για την αγορά του ομολόγου από το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), που έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2011.

Εχουν αρνηθεί
Σε ό,τι αφορά το ΤΣΠΕΑΘ, ο εφέτης- ανακριτής ετοιμάζει τα κατηγορητήρια που περιλαμβάνουν κακουργήματα, αν και οι εμπλεκόμενοι, όταν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, είχαν αρνηθεί ότι με τις επενδυτικές τους επιλογές ζημίωσαν το Ταμείο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, η επίμαχη επένδυση φαινόταν ότι ήταν σωστή και ασφαλέστατη, αφού επρόκειτο για έκδοση Ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο κεφάλαιο και καλές αποδόσεις.

Επιπλέον, αντιτείνουν ότι όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των ομολόγων, έπειτα από διαπραγματεύσεις, πέτυχαν να πουλήσουν το ομόλογο που αγόρασαν για 133.100.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε, κατάφεραν να πουλήσουν το ομόλογο των 130 εκατομμυρίων ευρώ, 19 χρόνια και 2 μήνες πριν από τη λήξη του με κέρδος 3.100.000 ευρώ.

ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο εφέτης ανακριτής ερευνά για τα γαλάζια ομόλογα εδώ και τρία χρόνια. Η πρώτη δίκη τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από