ΣΥΝΔΕΣΗ της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με τον αριθμό των φοιτητών που θα δέχονται και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, τα οποία θα βοηθήσουν στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, προανήγγειλε στην Παιδεία ο κ. Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ.

Κάνοντας λόγο για επερχόμενη «επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα», ο Πρωθυπουργός κωδικοποίησε τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία για το επόμενο έτος, με στόχο να αλλάξει και η εικόνα της χώρας μας στους εκπαιδευτικούς δείκτες του ΟΟΣΑ. «Στους δείκτες σχολείων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στις κατατάξεις 30 χωρών σε επίπεδα μαθηματικών και ανάγνωσης, δηλαδή τρίτη από το τέλος. Πάνω από 25% των παιδιών μας έχουν το χαμηλότερο επίπεδο επάρκειας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σημαντικό είναι η Ελλάδα να πρωτοστατήσει, να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει όλο το διδακτικό υλικό στο Διαδίκτυο. «Σήμερα, είδα τμήμα του ΑΠΘ να έχει ακόμα και πειράματα, τα οποία μπορεί να κάνει ο φοιτητής από το σπίτι του, συνδεόμενος διαδικτυακά με το πανεπιστήμιο. Εχω ήδη μιλήσει με τη Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, όπως και με διεθνείς εταιρείες, για να γίνει η Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχετικά με τα πανεπιστήμια τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν διεθνή κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας, ενόψει της αύξησης της ζήτησης για ανώτατη εκπαίδευση. Μάλιστα ανέφερε ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, και περιοχές όπως τα Βαλκάνια και η Αφρική, θα γίνουν στο άμεσο μέλλον εξαγωγείς φοιτητών: «Ο φοιτητής από το εξωτερικό, όχι μόνο θα φέρνει το συνάλλαγμά του, όχι μόνο θα στηρίζει πληρώνοντας το κόστος σπουδών του, αλλά θα αποτελέσει και πολύτιμο σύνδεσμο της Ελλάδας με τις αναδυόμενες και μεγάλες οικονομίες του προσεχούς μέλλοντος», υπογράμμισε.