«Ναι» είπε σήμερα το 58% των Τούρκων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της χώρας. «Απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, που αντιστέκεται στην αλλαγή», δήλωσε πριν από λίγο ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αποτέλεσμα αφορά το 99% των καταμετρημένων ψήφων, ενώ η αποχή ήταν μόλις 22,5%.

Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται αρκετά ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που έχει εξαγγείλει για μετά τις εκλογές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια. Δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά γιανίκη της Δημοκρατίας».

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ως προς την αντιπολίτευση, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, αν και πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011.