Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους την παραμονή της ένατης επετείου από τιςτρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου,τάχθηκε υπέρ της θρησκευτικής ανοχής και τόνισε πόσο θα έβλαπτετις Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχόμενη καύση του Κορανίου, όπως απειλούσε ότιθα πράξει αύριο πάστορας στη Φλώριντα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα στρεφόμαστε οι μεν εναντίον των δε», δήλωσε. «Και θα βάλω τα δυνατά μου όσο είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να υπενθυμίζω στους Αμερικανούς ότι είμαστε ένα έθνος κάτω από το βλέμμα του Θεού, και ότι ίσως αποκαλούμε τον Θεό με διαφορετικά ονόματα, αλλά παραμένουμε ένα έθνος» πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα, ο πάστορας από την Φλόριντα να συγκρατηθεί και να μηνκάψειαντίτυπα του Κορανίου γιατί κάτι τέτοιο θαμπορούσε να προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό.

«Η ιδέα του ότι θα καίγαμε το ιερό κείμενο κάποιας άλλης θρησκείας είναι αντίθεση με αυτό που η χώρα πρεσβεύει» τόνισε ενώ, αναφερόμενος στα σχέδια για οικοδόμηση τεμένους κοντά στο Σημείο Μηδέν (γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου), είπε: «Αν μπορούσες να χτίσεις εκκλησία σε ένα σημείο (…) θα πρέπει να είσαι σε θέση να χτίσεις και τέμενος. Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ».

Μπιν Λάντεν και Αφγανιστάν

Μιλώντας για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πωςη σύλληψη ή η εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραμένειαπό τις βασικές προτεραιότητες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως, όσον αφορά στο Αφγανιστάν, θασυνεχίσει την πίεση στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ομπάμα.«Θα προσπαθήσουμε αυτή τη στιγμή να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στη χώρα του και να γίνει αποδεκτό στη χώρα ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά».

Μεσανατολικό και Γκουαντάναμο

Οαμερικανός πρόεδρος δήλωσεακόμη ότι ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παρατείνει το μορατόριουμ του εβραϊκού εποικισμού το οποίο λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, καλώντας παράλληλα τους Παλαιστίνιους να διευκολύνουν αυτήν την απόφαση. Αναγνώρισε επίσηςότι οΝετανιάχου είναι αντιμέτωπος με μία «πολύ δύσκολη» πολιτική κατάσταση λόγω της απόρριψης του διαλόγου με τους Παλαιστίνιους από την δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού του.

«Έτσι, ένα από τα πράγματα που είπα στον πρόεδρο Αμπάς είναι ότι πρέπει να δείξει στην ισραηλινή κοινή γνώμη ότι είναι σοβαρός και εποικοδομητικός σε αυτές τις συνομιλίες» πρόσθεσε,τονίζοντας πάντως ότι τα εμπόδια είναι πολλά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι δεν έκλεισε τη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπως είχε υποσχεθεί, όχι όμως επειδή δεν προσπάθησε αλλά λόγω των πολιτικών δυσκολιών που αντιμετώπισε.

Μιλώντας επίσης για τη Μέση Ανατολή επισήμανε πως