Ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης όταν άρχισε να µεταφράζει σε µικρή ηλικία τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη νοηµατική γλώσσα, προκειµένου όλη η οικογένειά του να µπορεί να τα τραγουδήσει. Ο φινλανδός τραγουδοποιός Signmark ήθελε, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», να φέρει κοντά, µέσω της µουσικής, τους κωφούς γονείς του και τους ακούοντες παππούδες του.


«Υπάρχουν ακόµη πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έρθουν κοντά, όπως ήρθε η δική µου οικογένεια». Του είπαν ότι δεν θα µπορούσε ποτέ να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει. Κι όµως ο Signmark – το πραγµατικό του όνοµα είναι Μarko Vuoriheimo – κατάφερε να είναι ο πρώτος κωφός τραγουδοποιός ο οποίος υπέγραψε συµβόλαιο µε µεγάλη δισκογραφική εταιρεία. «Ονειρευόµουν να γίνω µουσικός από µικρός και το προσπάθησα πιο εντατικά όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές µου. Τις περισσότε ρες φορές, όµως, έπεφτα σε τοίχο. Οταν εκµυστηρευόµουν τα µουσικά µου όνειρα, οι περισσότεροι γελούσαν µαζί µου. “Είσαι κωφός, δεν µπορείς”, απαντούσαν. Υπήρχαν φορές που ακόµη κι εγώ σκεφτόµουν ότι αυτό που πάω να κάνω µπορεί να είναι αδύνατο. Οταν υπέγραψα το συµβόλαιο, όµως, ένιωσα ικανοποίηση που πέτυχα τελικά, παρά τις δυσκολίες», δηλώνει στα «ΝΕΑ».

Τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες µουσικόφιλους ενώ έχει γίνει πρότυπο για πολλούς νέους σε όλον τον κόσµο. Μάλιστα, πέρυσι κέρδισε το διεθνές βραβείο «Εξαίρετου Νέου». Με τη µουσική του επιθυµεί να αλλάξει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στους κωφούς. «Δεν είµαστε ανάπηροι, απλά µία γλωσσική µειονότητα», εξηγεί.

Στην ερώτηση «µα πώς ένας κωφός µπορεί να επιβιώσει στη µουσική σκηνή;», κλήθηκε να απαντήσει πολλές φορές. «Το χιπ χοπ είναι το στυλ µου. Κι αυτό γιατί οι δυνατές και χαµηλές συχνότητες αλλά και τα µπάσα µε βοηθούν να νιώθω τη µουσική και να προσαρµόζοµαι στον ρυθµό». Μάλιστα, το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο χιπ χοπ DVD νοηµατικής γλώσσας.

Συµπαραστάτης στα µουσικά του βήµατα είναι ο Μπράντον, ένας καλλιτέχνης που είναι η «φωνή» του Signmark για τους ακούοντες θαυµαστές του. «Χρειάζοµαι ανθρώπους γύρω µου, άλλωστε δεν θα µπορούσα να τα καταφέρω µόνος».

ΗΕΞΟΜΟΛΟΓ ΗΣΗ

«Οταν έλεγα τα µουσικά µου όνειρα, οι περισσότεροι γελούσαν. «Είσαι κωφός, δεν µπορείς», απαντούσαν», λέει ο φινλανδός καλλιτέχνης

Συναυλίες από τη Δανία µέχρι την Ιαπωνία


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ πως η µουσική είναι πολύ περισσότερα από αυτό που ακούγεται, διαδίδει µέσα από τις συναυλίες του ο Φινλανδός σε χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωµένες Πολιτείες, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Αιθιοπία, ακόµη και η Ναµίµπια. Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ελσίνκι, Δανία, Ολλανδία είναι οι επόµενες… µουσικές στάσεις του Signmark. Στη χώρα µας έρχεται προσκεκληµένος της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας Ανάπτυξη της Ποιότητας Ζωής των Εµποδιζόµενων Ατόµων «ΔΡΩ» και µάλιστα θα εµφανιστεί το Σάββατο (στις 10 το βράδυ, στο Gagarin 205) για πρώτη φορά µπροστά στο ελληνικό κοινό.

«Σπάστε τους κανόνες»

Ο κωφός τραγουδοποιός κατάφερε, όπως λέει, να πραγµατοποιήσει το όνειρό του. Γι’ αυτό και συµβουλεύει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα εµπόδια. «Ο τίτλος του µουσικού µου άλµπουµ είναι “Καταρρίπτοντας τους κανόνες” και θεωρώ πως ο καθένας θα πρέπει να τους σπάσει, ιδίως στην περίπτωση που κάποιοι άλλοι τους έχουν επιβάλει. Εάν οποιοσδήποτε σου έχει φορέσει την ταµπέλα του ανάπηρου, αγνόησέ τον. Μην πιστεύεις αν κάποιος σου λέει “Δεν µπορείς”. Μπορείς. Με τη µουσική στόχος µου είναι να εµπνέω τον κόσµο να υπερπηδά τα εµπόδια, πολλά από τα οποία τα βρίσκουµε όντως µπροστά µας, τα µεγαλύτερα όµως τα δηµιουργούµε εµείς».

Οπως τονίζουν τα µέλη της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας Ανάπτυξη της Ποιότητας Ζωής των Εµποδιζόµενων Ατόµων «ΔΡΩ», η έλευση του Signmark στην Ελλάδα είναι µία απτή απόδειξη για τους νέους έλληνες κωφούς, οι οποίοι επιθυµούν να γίνουν καλλιτέχνες αλλά δεν έχουν καµία αυτοπεποίθηση. «Αποτελεί ένα άριστο παράδειγµα ακόµη και για τους γονείς των κωφών νέων, οι οποίοι είναι συνήθως απαισιόδοξοι και πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ανάπηρα και ανίκανα. Η συναυλία αυτή δείχνει πως ο ήχος και η µουσική µπορούν να αποδοθούν και µε διαφορετικό τρόπο», επισηµαίνουν.