Oι φαρμακευτικές εταιρείες για πρώτη φορά εξαναγκάστηκαν φέτος να μειώσουν τις τιμές των ακριβών φαρμάκων κατά του καρκίνου ως αποτέλεσμα του νέου τρόπου με τον οποίο τις αντιμετωπίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Υπεροχής (ΝΙCΕ), ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Βρετανίας. Για παραδειγμα, ο οργανισμός πρόσφατα ενέκρινε την τραβεκτεδίνη, ένα φάρμακο κατά του σαρκώματος, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η έγκριση δόθηκε αφού η ισπανική φαρμακοβιομηχανία ΡharmaΜar συμφώνησε να χρεώσει το βρετανικό δημόσιο κατά 50% λιγότερο. Είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2009 που φαρμακοβιομηχανίες μειώνουν τις τιμές αντικαρκινικών φαρμάκων προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκρισή τους από το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Υπεροχής. «Στο παρελθόν οι εταιρείες εξοργίζονταν από την άρνηση τoυ ΝΙCΕ να εγκρίνει φάρμακά τους λόγω υψηλού κόστους.

Τώρα επιστρέφουν προκειμένου να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν» εξηγεί ένας ειδικός του χώρου.

Υπαναχώρηση. Η τραβεκτεδίνη κοστίζει από 4.000

έως 5.600 ευρώ ανά θεραπεία, η οποία γίνεται κάθε τρεις εβδομάδες. Ο οργανισμός φαρμάκων αρχικά είχε αρνηθεί την έγκρισή της λόγω υψηλού κόστους. Η ΡharmaΜar αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί την τιμή με το υπουργείο Υγείας και στο τέλος συμφώνησε να καλύπτει πλήρως το κόστος του φαρμάκου για όποιον ασθενή το χρειαστεί πέραν των 5 κύκλων θεραπείας. Αυτό περιορίζει το κόστος κάθε ασθενούς σε περίπου 23.000 ευρώαπό τα 56.000 ευρώ.

Τον Αύγουστο η εταιρεία Ρfizer συμφώνησε, προκειμένου να της δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου των νεφρών, να πληρώνει τον πρώτο κύκλο της θεραπείας για όλους τους ασθενείς- κόστος που ανέρχεται σε 3.500

ευρώ. Μέσα στο κλίμα της οικονομικής ύφεσης, ο νέος τρόπος με τον οποίο το βρετανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τις φαρμακοβιομηχανίες αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός.