Λίγο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στο ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να κάνουν το «ταμείο» της αναμέτρησης που έδωσε στο Κίνημα την πρώτη του νίκη έναντι της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια.
Στα συν του προεκλογικού τους αγώνα- παρά το γεγονός ότι η νίκη θεωρούνταν εξασφαλισμένη- ενέγραψαν την ικανότητα του επικοινωνιακού τους επιτελείου να εξουδετερώνει σχεδόν σε κάθε κρίσιμη πολιτική μάχη την αντίστοιχη κυβερνητική ομάδα. Δηλαδή τούς Λευτέρη Ζαγορίτη και Βαγγέλη Αντώναρο, δίδυμο το οποίο σύμφωνα με την Ιπποκράτους αναδείχτηκε σε «αχίλλειο πτέρνα» του Κώστα Καραμανλή. Ως δυνατά τους σημεία ξεχώρισαν τότε την ευελιξία που επέδειξαν όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» σε πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το «σκοράρισμα» που πέτυχε το επικοινωνιακό επιτελείο με την υπόθεση του φυγόδικου Καραβέλα αναδεικνύοντας τότε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Το σχέδιο της νίκης. Η συνταγή ήταν η εξής: Περίπου σε καθημερινή βάση τα πρωινά έκανε δηλώσεις ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης δίνοντας και το πολιτικό στίγμα, το μεσημέρι βομβάρδιζε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ σε όποια θέματα κρινόταν αναγκαίο παρενέβαινε με δημόσιες δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτήν ακριβώς την συνταγή όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η τριπλέτα Παπανδρέου- Ραγκούσης- Παπακωνσταντίνου θα σηκώσει το βάρος του προεκλογικού αγώνα ακολουθώντας- όπως λένε στην Ιπποκράτους- την αρχή πως «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

Ωστόσο, η πρόκληση των εθνικών εκλογών φέρνει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του μπροστά σε νέα δεδομένα. Η επικοινωνιακή ομάδα θα πρέπει να έχει καθημερινή επαφή με τους πολίτες και δυνατότητα να παρεμβαίνει όσο συχνά μπορεί για να αντικρούει τις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. «Τα δύο δυνατά χαρτιά του Γ. Παπανδρέου θα πρέπει όμως να έχουν τα χέρια τους λυμένα», παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους που εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς οι δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που προκύπτουν από τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς της προεκλογικής περιόδου.

Προτιμά την Α΄ Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση ο ίδιος έχει δηλώσει πως επιθυμεί στη νέα εκλογική αναμέτρηση να διεκδικήσει την ψήφο του λαού. Σε μία τέτοια περίπτωση αποκλείεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις Κυκλάδες, κι αυτό προκειμένου να βρίσκεται στην Αθήνα και να μετέχει στον πολιτικό σχεδιασμό. Ως επικρατέστερες περιφέρειες για την κάθοδό του εμφανίζονται η Α΄ και Β΄ Αθηνών. Ο ίδιος χωρίς να το έχει δηλώσει επισήμως δείχνει πως προτιμά την Α΄ Αθηνών. Εντούτοις αυτομάτως ο κ. Ραγκούσης θα υπόκειται στον περιορισμό των αριθμητικών εμφανίσεων των υποψηφίων στα μέσα ενημέρωσης, επομένως δεν θα μπορεί να συμμετέχει στην επικοινωνιακή ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ο κ. Ραγκούσης να είναι και πάλι υποψήφιος στο Επικρατείας (σχετική εισήγηση προς τον κ. Παπανδρέου έχουν κάνει στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ.κ. Γερουλάνος και Αθανασάκης), προοπτική που θα τον αποδέσμευε από τον περιορισμό στις τηλεοπτικές του κυρίως εμφανίσεις. Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης φέρεται να έχει πει πως αν και επιθυμεί να κατέβει με σταυρό σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του το ζητήσει θα πράξει με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον του Κινήματος. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ο Γιάννης Ραγκούσης δεν αποκλείεται να αναλάβει και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου εάν και εφόσον υπάρχει κώλυμα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εάν πάλι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει διασφαλιστεί άνετη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τότε δεν αποκλείεται ο κ. Ραγκούσης να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό.

Θα μείνει στην Ευρώπη. Στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου τα πράγματα είναι εξίσου περίπλοκα. Εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμείνει ευρωβουλευτής και δεν διεκδικήσει εκ νέου έδρα στη Βουλή τότε δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα και θα μπορεί να συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Σε περίπτωση που οι εκλογές προκηρυχθούν για το φθινόπωρο «θα ήταν άκομψο» ο κ. Παπακωνσταντίνου να εγκαταλείψει την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή λένε στο ΠΑΣΟΚ. Επομένως δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Εάν πάλι οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάρτιο τότε σίγουρα θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο υπάρχει στην Ιπποκράτους η πρόβλεψη για την αντικατάστασή του τις ημέρες που θα απουσιάζει. Σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραμείνει ο κ. Παπακωνσταντίνου εκπρόσωπος τουλάχιστον ώς τις εκλογές. Εάν επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωβουλή θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου και στην προεκλογική περίοδο, εάν όμως αποφασίσει να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής τότε πιθανότατα θα διεκδικήσει σταυρό σε κάποια εκλογική περιφέρεια του κέντρου και όχι στην Κοζάνη. Ως εκ τούτου δεν θα παραμείνει εκπρόσωπος και τη θέση του θα πάρει προσωρινά ο κ. Ραγκούσης.

Εξετάσεις… κυβέρνησης από τον Γιώργο στη ΔΕΘ


Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ανεβάζει τον πολιτικό πήχυ ψηλά και εκτιμά ότι το στοίχημα της εμφάνισης του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη δεν είναι άλλο από το να «κλειδώσει» την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κατεύθυνση πως μία μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση. Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουν μπροστά τους με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Θα παραλάβουμε ένα έλλειμμα που μπορεί να αγγίξει το διψήφιο νούμερο και ανεξέλεγκτες δαπάνες» αναφέρει κορυφαίος οικονομικός παράγων, επισημαίνοντας πως η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση με πολλούς κλάδους σε κατάσταση κατάρρευσης, την αγορά να ασφυκτιά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και τα νοικοκυριά να είναι υπερχρεωμένα. Ο ίδιος παράγων θεωρεί ως δεδομένο ότι μία μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση το χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στη βάση ενός νέου προγράμματος σταθερότητας και θα ζητήσει μία περίοδο προσαρμογής που πιθανότατα δεν θα είναι κάτω από δύο χρόνια. Επίσης, εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάρτιο και όχι το φθινόπωρο, το ΠΑΣΟΚ θα καταρτίσει νέο προϋπολογισμό «όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει από τη Θεσσαλονίκη έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση που θα περιλαμβάνει τέσσερα κομβικά θέματα:

Έξοδος από την κρίση

●Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στους χαμηλόμισθους.

●Λειτουργία Ταμείου Αναχρη ματοδότησης. ●Νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

●Αξιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων.

Νέο αναπτυξιακό πρότυπο

●Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι πυρκαγιές επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για πορεία μέσα από έναν νέο αναπτυξιακό δρόμο και χωροταξικές αλλαγές με επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, καθαρή ενέργεια, βιοκλιματικά κτίρια, καινοτομία και τεχνολογία.

Εξορθολογισμός των δημόσιων οικονομικών

●Αλλαγή τρόπου φορολόγησης νομικών προσώπων.

●Φορολόγηση off shore εταιρειών.

●Αλλαγή ελεγκτικών μηχανισμών για πάταξη φοροδιαφυγής. ●Φορολόγηση μεγάλης περιουσίας.

●Διάθεση κονδυλίων στα υπουργεία στη βάση των πραγματικών αναγκών τους.

Μέτρα για να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις

●Αλλαγή του γραφειοκρατικού πλαισίου για την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρήσεων.

●Σπάσιμο των καρτέλ που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων και των κλειστών επαγγελμάτων, με όρους διαφύλαξης του δημόσιου συμφέροντος.

●Νέος τρόπος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. ●Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στη λειτουργία του κράτους και στον τρόπο διακυβέρνησης. Π.χ. οι υπογραφές των υπουργών για τις αποφάσεις τους να αναρτώνται στο Διαδίκτυο.