ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ποτέ πως, όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, περπατάτε κάνοντας κύκλους; Μια έρευνα που πραγματοποίησαν Ευρωπαίοι επιστήμονες χρησιμοποιώντας GΡS δείχνει ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει.

Όπως είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο ερευνητής Γιαν Σούμαν από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, η μελέτη 9 ανθρώπων που περπάτησαν στην έρημο και σ΄ ένα δάσος έδειξε ότι όλοι είχαν την τάση να περπατούν σε κύκλους ή να ξεφεύγουν από την ευθεία όταν δεν υπήρχε κάτι για να τους καθοδηγεί. Σε ένα πείραμα ζητήθηκε από έξι φοιτητές να περπατήσουν σε ευθεία γραμμή σε ένα μεγάλο αλλά επίπεδο δάσος. Οι τέσσερις από αυτούς περπάτησαν σε ένα σημείο όπου ο ήλιος κρυβόταν από τα δέντρα και τα σύννεφα. Όλοι έκαναν κύκλους, παρ΄ όλο που νόμιζαν ότι βαδίζουν σε ευθεία. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να διατηρήσουν την ευθεία επειδή τους καθοδηγούσε ο ήλιος.

Σε ένα άλλο πείραμα έδεσαν τα μάτια των εθελοντών ή τους έβαλαν ωτοασπίδες. «Ένας έκανε κύκλους, άλλος ζιγκ ζαγκ. Ο καθένας έκανε κάτι διαφορετικό» δήλωσε ο Σούμαν.

Δύο εθελοντές που τους ζητήθηκε να περπατήσουν στη διάρκεια της ημέρας στην έρημο, κατέληξαν να κάνουν κύκλους. Ένας τρίτος που περπάτησε στη διάρκεια της νύχτας κατάφερε να προχωρήσει σε ευθεία γραμμή μόνο για όσο τον καθοδηγούσε το φεγγάρι. Όταν κρύφτηκε η Σελήνη, άρχισε να κάνει κύκλους, καταλήγοντας στο σημείο από το οποίο είχε ξεκινήσει.