«Η μπούρκα δεν είναι καλοδεχούμενη στη χώρα μας», ξεκαθάρισε ο Νικολά Σαρκοζί από τις Βερσαλλίες, στην πρώτη ομιλία Γάλλου προέδρου ενώπιον του Κοινοβουλίου από το 1873. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούρκας πυροδοτεί έντονες συζητήσεις στη Γαλλία. Θύελλες, ωστόσο, προκαλεί και ένα σκάνδαλο όπλων που εμφανίστηκε ξαφνικά από το παρελθόν- του Σαρκοζί.


Όπλα, μίζες, διαφθορά, δολοφονίες, αντίποινα… Το περί ου ο λόγος σκάνδαλο έχει όλα τα συστατικά για να προκαλέσει έκρηξη στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, κι ας έχουν περάσει επτά χρόνια από την κορύφωσή του, τη δολοφονία 11 Γάλλων ναυπηγών μηχανικών στο Καράτσι. Η βομβιστική επίθεση, που είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά 14 ανθρώπων, είχε αποδοθεί αρχικά στην Αλ Κάιντα και αυτή εξακολουθούσε να θεωρείται υπεύθυνη μέχρι το Σαββατοκύριακο. Τώρα όμως, δύο Γάλλοι δικαστές, ο Μαρκ Τρεβιντίς και ο Ιβ Ζανιέ, υποστηρίζουν πως πίσω από την επίθεση βρίσκονταν υψηλόβαθμοι Πακιστανοί αξιωματούχοι και οι δολοφονίες ήταν ουσιαστικά αντίποινα για την απόφαση του προέδρου Σιράκ να διακοπούν οι πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ- μυστικές προμήθειες για μια συμφωνία αγοράς τριών γαλλικών υποβρυχίων από το Πακιστάν- σε Πακιστανούς αξιωματούχους.

Ο ρόλος του

Τι ρόλο έχει σε όλα αυτά ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, o οποίος χθες προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλάζοντας 8 υπουργούς; Η συμφωνία για τα τρία υποβρύχια, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ, είχε υπογραφεί το 1994. Πρωθυπουργός ήταν τότε ο Εντουάρ Μπαλαντίρ και υπουργός Οικονομικών του ο Νικολά Σαρκοζί: αυτός ενέκρινε, σύμφωνα με τους «Τimes», τη διακριτική πληρωμή των «μεσαζόντων» μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Μέχρι το 2000, βέβαια, η καταβολή «προμηθειών» στους μεσάζοντες διεθνών συμφωνιών όπλων ήταν γενικώς αποδεκτή. Οι προμήθειες μάλιστα εξέπιπταν των φόρων. Παράνομες ήταν οι επονομαζόμενες «αντιπρομήθειες», κατά το κοινώς λεγόμενο μίζες· και σύμφωνα με τους Γάλλους δικαστές, κάποια από τα εκατομμύρια που πήγαν σε ένα πρώτο στάδιο στο Πακιστάν επέστρεψαν πίσω στη Γαλλία για να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία του Μπαλαντίρ εναντίον του Σιράκ για τη γαλλική προεδρία το 1995- εκστρατεία της οποίας ηγήθηκε ο Σαρκοζί, «προδίδοντας» τον Σιράκ, ο οποίος τον έστειλε αφού επανεξελέγη στο πολιτικό πουθενά για επτά χρόνια.

Οι μυστικές πληρωμές

Θέλοντας να εκδικηθεί τον Μπαλαντίρ, ο Σιράκ αρνήθηκε κατόπιν επανεκλογής να ολοκληρώσει τις μυστικές πληρωμές στο Πακιστάν και οι Πακιστανοί κατέληξαν να δολοφονήσουν τους 11 ναυπηγούς μηχανικούς. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των γαλλικών ΜΜΕ, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες απάντησαν σπάζοντας τα πόδια δύο Πακιστανών ναυάρχων και σκότωσαν έναν πιο χαμηλόβαθμο αξιωματούχο…

Για «γελοιότητες» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος. Ωστόσο οι οικείοι των θυμάτων του 2002 καταγγέλλουν περίτεχνη εκστρατεία εξαπάτησης του γαλλικού λαού και η αντιπολίτευση ήδη αξιώνει την κοινοβουλευτική διερεύνηση του θέματος.

«Η μπούρκα είναι σύμβολο υποταγής»


ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ κατά της μπούρκας εξαπέλυσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που παρέπεμπε- σύμφωνα με την «Ιnternational Ηerald Τribune»- στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την κατάσταση του έθνους. Απευθυνόμενος μέσα στο Παλάτι των Βερσαλλιών και στα δύο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε πως «η μπούρκα δεν είναι θρησκευτικό σύμβολο· είναι ένα σύμβολο υποταγής, υποδούλωσης… Σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε γυναίκες φυλακισμένες πίσω από ένα παραπέτασμα, αποκομμένες από την κοινωνική ζωή, που στερούνται ταυτότητας… Δεν είναι αυτή η αντίληψη που έχουμε περί γυναικείας αξιοπρέπειας».

Οι δηλώσεις Σαρκοζί δεν ήταν αναπάντεχες. Την περασμένη εβδομάδα, ομάδα 60 βουλευτών από όλα τα κόμματα υπέγραψε αίτημα για κοινοβουλευτική διερεύνηση του θέματος. Η Γαλλία φιλοξενεί περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους και πολλοί εκτιμούν πως ολοένα και περισσότερες γυναίκες καλύπτονται με μπούρκα. Το γαλλικό Κοινοβούλιο συγκρότησε πράγματι χθες διακομματική επιτροπή για να μελετήσει το θέμα και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την μπούρκα στους δημόσιους χώρους- όπως είχε γίνει και το 2004, όταν η Γαλλία απαγόρευσε τις ισλαμικές μαντίλες και όλα τα «επιδεικτικά» θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία. Όμως το θέμα διχάζει, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Σαρκοζί εμφανίστηκε προσεκτικός.

«Δεν πρέπει να δώσουμε τη λάθος μάχη», δήλωσε. «Στη γαλλική δημοκρατία, η μουσουλμανική πίστη πρέπει να γίνει σεβαστή όπως και όλες οι υπόλοιπες θρησκείες».