Μια θανατική καταδίκη με ερωτικό φόντο και πολιτικές προεκτάσεις αναστατώνει από χθες την Αίγυπτο.

Πρωταγωνιστής είναι ένας μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων, γερουσιαστής και φίλος του γιου του Αιγυπτίου προέδρου. Όπως αποδείχθηκε όμως, καμία από τις τρεις ιδιότητές του δεν επηρέασε το δικαστήριο.


O Χισάμ Ταλάτ Μουστάφα καταδικάστηκε χθες σε θάνατο ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία της Σουζάν Ταμίμ, τραγουδίστριας από τον Λίβανο και ερωμένης του. Η 30χρονη τραγουδίστρια βρέθηκε δολοφονημένη με μαχαίρι στο σπίτι της στο Ντουμπάι στις 28 Ιουλίου του περασμένου χρόνου. Οι αστυνομικές έρευνες βρήκαν τα ίχνη του Μόχσεν αλ Σουκάρι. Από αυτόν οι αρχές έφτασαν στον Μουστάφα. Μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος με θέση στη Γερουσία, ο Μουστάφα συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το έγκλημα

Η υπόθεση μιας ερωτικής σχέσης που κατέληξε σε τραγωδία κίνησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τα μέσα ενημέρωσης σκάλισαν την ιστορία για να αποκαλύψουν κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Έτσι, η Αίγυπτος έμαθε ότι ο παντρεμένος Μουστάφα είχε ερωτική σχέση με τη διάσημη τραγουδίστρια και πως είχε ξοδέψει εκατομμύρια για χάρη της πριν διαλυθεί ο δεσμός τους. Στη συνέχεια έγινε γνωστό- και το δικαστήριο δέχθηκε – ότι ο μεγιστάνας προσέλαβε τον Μόχσεν αλ Σουκάρι για να δολοφονήσει την πρώην ερωμένη του. Ο συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εργαζόταν σε ένα από τα ξενοδοχεία «Four Seasons» του Μουστάφα στην Αίγυπτο, δέχθηκε την πρόταση έναντι δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 28 Ιουλίου χτύπησε την πόρτα της Σουζάν Ταμίμ στο διαμέρισμά της στο Ντουμπάι.

Η δολοφονία της Ταμίμ, απασχόλησε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Μέσης Ανατολής. Όταν η Αίγυπτος αρνήθηκε να εκδώσει τον Μουστάφα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να δικαστεί, πολλοί υπέθεσαν ότι η δίκη του στο Κάιρο θα ολοκληρωνόταν με μια συμβολική ποινή. Το δικαστήριο όμως είχε διαφορετική γνώμη. Στη διάθεσή του είχε καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον Μουστάφα και τον Σουκάρι, οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας στο διαμέρισμα του θύματος και γενετικό υλικό από τα ματωμένα ρούχα που άφησε ο Σουκάρι κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

«Τα μαχαίρια ακονίστηκαν»


ΕΠΕΙΤΑ από 27 συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Μουστάφα και ο Σουκάρι πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο. Η ανακοίνωση της ποινής έπεσε σαν βόμβα στην αίθουσα. Η γυναίκα του Μουστάφα και η αδελφή του λιποθύμησαν, ενώ οι κόρες του ξέσπασαν σε λυγμούς. Όλο αυτό το διάστημα ο ιδιοκτήτης πολλών ξενοδοχείων και εργολάβος των δυτικού τύπου κτιρίων που κατασκευάστηκαν στα προάστια του Καΐρου δήλωνε αθώος κάνοντας λόγο για σκευωρία των εχθρών του.

«Τα μαχαίρια ακονίστηκαν για να σκίσουν τη σάρκα μου» έγραφε από το κελί του σε επιστολή του προς τον Τύπο.

«Αυτά τα ψέματα, όμως, δεν είναι ικανά να γκρεμίσουν τις σπουδαίες πυραμίδες που έχτισα στη οικονομία της Αιγύπτου».