«ΚΑΝΟΝΙΚΑ οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκασμένες να επιλέξουν μεταξύ του να κάνουν οικογένεια και του να γίνουν καταξιωμένες επιστήμονες. Και είναι αλήθεια πως αν δεν βρεις κατανόηση από τους συγγενείς σου, η έρευνα και η αγάπη προς την επιστήμη βρίσκουν εμπόδια». Αυτή τη λιγόλογη αλήθεια επεσήμανε χθες η φυσικός Μαρία Κατσικίνη, η οποία μαζί με άλλες δύο γυναίκες γιατρούς, τις κ.κ. Μαριλένα Καμπά και Δέσποινα Σανούδου διακρίθηκαν με τα Ελληνικά Βραβεία 2007 L΄ΟrealUnesco Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Γυναίκες νέες, κάτω των 35 ετών, που ανήκουν στη μειοψηφία εκείνων που πάνε ενάντια στο ρεύμα και μπαίνουν στα ερευνητικά εργαστήρια των ελληνικών πανεπιστημίων. Γυναίκες που χαίρονται την επιλογή τους να συνδυάζουν τους ρόλους της γυναίκας-μητέρας-ερευνήτριας. «Χρειάζεται να οργανώνεις τον χρόνο σου και να αντλείς ενέργεια από τη δουλειά σου», λέει η Μαριλένα Καμπά που μελετά τη βιολογία του καρκίνου ανάμεσα σε κύτταρα των ορμονών στο εργαστήριο ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η τρίτη Ελληνίδα βραβευμένη επιστήμονας Δέσποινα Σανούδου, μετά το Καίμπριτζ και το Χάρβαρντ συνεχίζει την έρευνά της στη μοριακή βιολογία στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Παραδέχεται ότι «η έρευνα στην Ελλάδα είναι δύσκολη για όλους, όχι μόνο για τις γυναίκες, γιατί δεν υπάρχουν πόροι και κίνητρα». Και δοκιμάζει τις ικανότητές της σε ένα απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο «υπάρχει μικρότερη ανοχή για λάθη που γίνονται από γυναίκες».

Τα νούμερα λένε ότι ανάμεσα στους ερευνητές οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 27% παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη οι γυναίκες εργαζόμενες σε κρατικά εργαστήρια αριθμούν το 32% και το 18% σε ιδιωτικά εργαστήρια. Και όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της επιστημονικής ιεραρχίας τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό των γυναικών που μπορούν να σπάσουν το γυάλινο ταβάνι της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Νέες ευκαιρίες

Τα ελληνικά βραβεία L΄Οreal-Unesco Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη διανύουν φέτος το δεύτερο έτος. Η επιστημονική επιτροπή αναγνώρισε τις τρεις επιστήμονες από τις 44 αιτήσεις των Ελληνίδων ερευνητριών στον χώρο των Βιοεπιστημών και των Επιστημών των Υλικώνπου εργάζονται σε ελληνικά πανεπιστήμια. «Η αξία αυτού του προγράμματος είναι να υποστηρίξουμε όλα τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να ταυτιστούν με αυτές τις γυναίκες που βραβεύονται. Σκοπός των βραβείων είναι να δείξουν ότι η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, ότι η ανθρωπότητα βασίζεται στα γυναικεία μυαλά », τόνισε ο καθηγητής Χημείας Νίκος Χατζηχρηστίδης, μέλος και της Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων L΄ΟrealUnesco For Women in Science.