ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ του Συνασπισμού αναμένεται να μετατεθεί η συζήτηση για την ηγεσία του κόμματος, θέμα που άνοιξε ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος ενημερώνοντας κατ΄ ιδίαν στελέχη της Κουμουνδούρου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην παραμείνει στο αξίωμα του προέδρου.

Στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ σε έκτακτη σύσκεψή τους, χθες, αποφάσισαν πάντως να επιμείνουν στην κατεύθυνση να πείσουν τον κ. Αλαβάνο να μην πραγματοποιήσει τη σκέψη του να αποχωρήσει από την προεδρία, εξηγώντας του ότι στην παρούσα φάση «είναι η καλύτερη λύση για τον ίδιο, το κόμμα και την Αριστερά». Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Τρίτη, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Κουμουνδούρου με χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος όχι μόνο δεν «έκλεισε» το ζήτημα, αντιθέτως με εύσχημο τρόπο επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Για την ακρίβεια, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ ρωτήθηκε για το χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» είπε (9.84) ότι και ο ίδιος πληροφορήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ»… τα νέα, για να προσθέσει με νόημα ότι «είναι καλή ιδέα, αφήστε με να τη σκεφτώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Αλαβάνος έχει διερευνήσει την πιθανότητα, σε περίπτωση που αποφασίσει να διατηρήσει μόνο τα καθήκοντα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να τον διαδεχθεί στην προεδρία του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας, προοπτική που επί της παρούσης φαίνεται να μην απασχολεί το 30χρονο στέλεχος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιδρούσε όμως το «Αριστερό Ρεύμα» που πιστεύει ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι οπωσδήποτε και βουλευτής. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή σύσκεψη του «Αριστερού Ρεύματος» αποφασίστηκε πως αν τελικά χρειαστεί θα επιδιώξει να έρθει σε συνεννόηση με τον Αλ. Αλαβάνο για τη διάδοχη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συναίνεση και στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. «Μα φυσικά, ο Αλέξης είναι άλλωστε στέλεχος του “Ρεύματος”, εμείς δεν έχουμε λόγο να μην υποστηρίξουμε υποψηφιότητά του» έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. Την ίδια ώρα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας της Κουμουνδούρου παρακολουθούν μάλλον με αμηχανία τις εξελίξεις. Κορυφαίο στέλεχος των «Ανανεωτών» είπε χθες στα «ΝΕΑ» ότι σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Αλαβάνου «αλλάζει το τοπίο και θα κατεβάσουμε και εμείς δικό μας υποψήφιο».

Πάντως κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί και ότι ο Αλέκος Αλαβάνος θα εξακολουθήσει και μετά το 5ο Συνέδριο να ηγείται του ΣΥΝ για να υλοποιήσει τον στόχο της μεγάλης Αριστεράς.