ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ για αναθέσεις έργων στον Δήμο Θεσσαλονίκης με πολύ χαμηλές εκπτώσεις έκαναν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης παρουσίασαν χθες τα πρακτικά της Επιτροπής Διαγωνισμού, στα οποία φαίνεται ότι όλοι οι εργολάβοι που συμμετείχαν πρόσφεραν εκπτώσεις το πολύ μέχρι 8%. Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκαν τελικά από τη δημαρχιακή επιτροπή και μολονότι η επιτροπή της περιφέρειας δεν ενέκρινε τις αποφάσεις αυτές, οι αναθέσεις έγιναν και τα έργα αναμένεται να αρχίσουν.

Τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας», που και στο παρελθόν κατήγγειλαν «αδιαφανείς» διαγωνισμούς και τεράστιες οικονομικές απώλειες του δήμου λόγω των μικρών εκπτώσεων, επισήμαναν ότι για μία ακόμη φορά τα χρήματα των δημοτών καταλήγουν στις τσέπες επιτηδείων. «Πρόκειται για ακριβά και αμφίβολης σκοπιμότητας έργα, για τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες εκπτώσεις. Αυτό για τη διοίκηση του δήμου δείχνει είτε άγνοια είτε ανικανότητα προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης. Όπως ανέφερε, το γεγονός πως όλοι οι εργολάβοι πρόσφεραν χαμηλές εκπτώσεις αποτελεί ένδειξη ότι υπήρχε μεθόδευση και πρόσθεσε ότι η παράταξη θα «κυνηγήσει το θέμα μέχρι τέλους».

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» αναφέρθηκαν χθες και στα σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα της πόλης, ενώ κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μπουτάρης κατήγγειλε τον δήμαρχο ότι αντιμετωπίζει με αδιαφορία το θέμα, τη στιγμή που η πόλη έχει υποστεί «έμφραγμα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έκανε τίποτα για να προχωρήσει η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, ούτε και η συγκρότηση εταιρείας λαϊκής βάσης, που θα αναλάβει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου. Οι σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» πρότειναν να γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το κυκλοφοριακό, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διεκδικήσει λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία.