ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ για την τοποθέτηση ημετέρων σε θέσεις ευθύνης άνοιξε η κυβέρνηση, επιχειρώντας να παρακάμψει τις αντικειμενικές διαδικασίες που προβλέπει ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.

Παράνομες επιλογές διευθυντών και υποδιευθυντών καταγγέλλουν ήδη στελέχη των Εφοριών. Σύμφωνα με αναφορά διευθυντή σε Εφορία του Πειραιά, πριν καν λήξει η θητεία των υπηρετούντων σε θέσεις ευθύνης επιλέχθηκαν από τα σημερινά, ελεγχόμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια 250 νέοι προϊστάμενοι.

Όπως σημειώνει, η θητεία τους έληγε αρχές του 2008 και οι κρίσεις για τους διευθυντές και υποδιευθυντές θα έπρεπε να γίνουν βάσει των προϋποθέσεων του νέου Κώδικα. Ωστόσο, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έσπευσε να προλάβει την έναρξη της ισχύος του, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου Παυλόπουλου του 2004.

Υπενθυμίζεται ότι με αυτό τον νόμο καθαιρέθηκαν εκατοντάδες διευθυντές και τμηματάρχες και τοποθετήθηκαν υπάλληλοι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διέθεταν λιγότερα προσόντα. «Με έκπληξη πληροφορήθηκα από καταστάσεις που κυκλοφορούν στις υπηρεσίες μας, δίκην φέιγ-βολάν, ότι στις 5-11-2007, δηλαδή πριν από τη λήξη της θητείας, το Συμβούλιό σας προέβη σε επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναφορά του προς τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ο διευθυντής της ΔΟΥ Πειραιά, επισημαίνοντας πως οι επιλογές αυτές «είναι προδήλως παράνομες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και σήμερα να υπάρξει νέος γύρος τοποθετήσεων- αυτή τη φορά πρόκειται για 150 θέσεις τμηματαρχών στις εφορίες παρ΄ ότι επίσης δεν έχει λήξει η θητεία των προϊσταμένων. Οι διαδικασίες αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη της ΑΔΕΔΥ, που συμφωνούν με την άποψη πως πρόκειται για παράνομες τοποθετήσεις. Όπως αναφέρουν, ακόμη και ο Νόμος Παυλόπουλου του 2004 ορίζει πως «η επιλογή προϊσταμένου γίνεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της θητείας» και όχι πριν ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ είχε διαφωνήσει με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μη γίνουν άμεσα με την ψήφιση του νέου Κώδικα κρίσεις από μηδενική βάση για όλα τα διευθυντικά στελέχη, ενώ είχε καταγγείλει την τελική επιλογή της κυβέρνησης που έθεσε ως έναρξη ισχύος του νέου συστήματος τοποθέτησης προϊσταμένων την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τη δημοσίευση του Κώδικα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.