Tο βράδυ της Κυριακής κατέκτησε τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο, 19ο συνολικά της καριέρας του. Όλους με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αποτελεί το ζωντανό τοτέμ των πρωταθλητών Ευρώπης και το φάιναλ φορ του ΟΑΚΑ θα πάρει εξέχουσα θέση στις χρυσές σελίδες της μπασκετικής του ζωής. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μοιράζεται με τους αναγνώστες της «ΟΜΑΔΑΣ» τις σελίδες του ημερολογίου του.


Παρασκευή, 27 Απριλίου

Οι ημέρες για το φάιναλ φορ πλησιάζουν. Μας απομένει μόνο το ματς με την Ολύμπια Λάρισας για να αφοσιωθούμε εντελώς στον στόχο μας, αν και η αλήθεια είναι ότι έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην Α1, εδώ και ημέρες προετοιμάζουμε τον ημιτελικό με την Ταουγκρές. Το κλίμα στην ομάδα είναι ιδανικό και το τραπέζι που μας έκανε απόψε ο Ομπράντοβιτς, για το στοίχημα που έχασε στη Νεάπολη, μας χαλαρώνει. Πρέπει να το διασκεδάσουμε και να το απολαύσουμε. Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να είχε μεγάλη πλάκα η αντίδρασή μας όταν ο Σάνι έβγαλε τη φάση που προκάλεσε το στοίχημα. Έγινε της Πόπης στον πάγκο και όλοι μάς κοιτούσαν απορημένοι σαν να έλεγαν «Πώς κάνουν αυτοί οι τρελοί; Έχουν αέρα 40 πόντων και πανηγυρίζουν έτσι». Πού να φανταστούν ότι πήραμε το στοίχημα από τον Ομπράντοβιτς… Μου αρέσει έτσι όπως είναι οι σχέσεις μας, γιατί αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε 15 παίκτες, από διαφορετικές χώρες, με άλλη κουλτούρα ο καθένας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πώς να είμαστε άραγε, τέτοια ώρα, σε μία εβδομάδα; Σάββατο 28 Απριλίου

Δεν είναι να κυκλοφορείς έξω. Όλος ο κόσμος θέλει να βρει εισιτήριο, αλλά πώς να τους εξυπηρετήσεις όλους; Δίκιο έχουν, όμως δίκιο έχω και εγώ και όλοι στην ομάδα που έχουμε το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη και μοιάζει να είναι πιο μικρό και από του Σπόρτιγκ που ήμασταν πριν από τρία χρόνια…

Κυριακή 29 Απριλίου

Η ημέρα πέρασε γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι οι ερχόμενες θα περάσουν γρηγορότερα. Το ρεπό είναι πάντα απολαυστικό και το εκμεταλλεύομαι για να βρεθώ κοντά στη φύση, όπου ξεχνιέμαι. Χαλαρώνω.

Μιας και η περίοδος του κυνηγιού έχει κλείσει, πήγα για ψάρεμα. Το βράδυ βγήκαμε έξω για φαγητό μαζί με τον «Παπ» (Παπανικολάου), τον Κώστα (Τσαρτσαρή) και τις γυναίκες μας.

Δευτέρα 30 Απριλίου

Τίποτα χθες βράδυ δεν μαρτυρούσε αυτό που συνέβη σήμερα. Ο Κώστας δεν έδειχνε να έχει πρόβλημα στη μέση και μόλις ακούσαμε ότι έχει λουμπάγκο και θα χάσει το φάιναλ φορ σοκαριστήκαμε. Τον χρειαζόμαστε τον «Τσάρτσα», αλλά κυρίως είναι κρίμα για τον ίδιο. Τρίτη 1 Μαΐου

Η προπόνηση πήγε μια χαρά σήμε ρα. Όλοι είχαμε όρεξη και φαίνεται πως όλοι είναι στην «τσίτα» για τον αγώνα της Παρασκευής. Τα ευχάριστα ήρθαν από τον Κώστα που νιώθει ήδη καλύτερα, αλλά με τέτοιο πρόβλημα στη μέση φοβάμαι πως ό,τι κι αν κάνουν οι γιατροί και οι φυσικοθεραπευτές μας είναι δύσκολο να μπορέσει να αγωνιστεί. Αύριο μπαίνουμε στο ξενοδοχείο και ουσιαστικά στην τελική ευθεία.

Τετάρτη 2 Μαΐου

Η γιορτή άρχισε! Πρώτη βράδυ στο ξενοδοχείο, απόψε. Ωραία κατάσταση. Βράζει ο τόπος από μπάσκετ. Πάντα μου άρεσε η συνεύρεση με άλλους παίκτες. Με ανθρώπους που έχω περάσει πολλά και έχουμε μοιραστεί άλλα τόσα. Είναι μέρος της γιορτής. Ο Πέπε (Σάντσεζ) είναι μια χαρά και μας δόθηκε η ευκαιρία να τα πούμε. Ήρθε και ο ψηλός και χάρηκα πολύ που τον είδα. Πάντα ο Στόικο ξυπνά μέσα μου υπέροχες αναμνήσεις. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από εκείνο το βράδυ του 1996, στο Παρίσι και τα όσα ζήσαμε εκεί αλλά και μετά στην Αθήνα. Πώς περνά ο καιρός; Πώς μεγάλωσε ο γιος του;

Η διάθεσή μου έχει ανέβει και σε αυτό βοήθησε βέβαια ότι η αισιοδοξία για την παρουσία του Κώστα μεγάλωσε. Προπονηθήκαμε στο βοηθητικό γιατί στην κεντρική σάλα κάνουν εργασίες. Έριξα μια ματιά. Ωραίο θα είναι το ΟΑΚΑ κι αν πάνε όλα καλά θα είναι ωραία και για εμάς.

Πέμπτη 3 Μαΐου

Το θερμόμετρο ανέβηκε. Νιώθω πως όλοι είμαστε στην τσίτα. Έχουμε τον εκνευρισμό που είναι ευεργετικός για την ομάδα. Από το πρωί το σκηνικό είναι ακόμη πιο εορταστικό. Μαζί με τον κόουτς, τον Θοδωρή (Παπαλουκά) και τον Μεσίνα, τον «Μπόζα» με τον Πλάνινιτς και τον Πέπε (Σάντσεζ) με τον Σκαριόλο, μπήκαμε στο πούλμαν και πήγαμε στο Μέγαρο.

Κάποιος μου είπε μετά ότι ήμουν πιο χαλαρός από άλλες φορές, αλλά ήμουν ο εαυτός μου. Αυτές οι ώρες, αυτές οι ημέρες είναι ημέρες γιορτής και έχει αλλάξει πολύ το πώς τις αντιλαμβάνομαι τώρα πια, από ό,τι τα πρώτα χρόνια. Δεν πάμε κάπου να πολεμήσουμε. Πλέον ακολουθώ αυτόν τον τρόπο σκέψης και όποτε βρω αφορμή προσπαθώ να το περάσω με κάποιον τρόπο και στα άλλα παιδιά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι η εμπειρία που όλοι λένε, αλλά πιστεύω ότι έτσι θα βοηθήσω, γιατί έτσι βοηθήθηκα και εγώ.

Παρασκευή 4 Μαΐου

Απόψε κάναμε εκπληκτικό παιχνίδι στην άμυνα. Από τα καλύτερα που έχουμε κάνει και είναι τεράστια η απόλαυση για την πρόκριση στον τελικό, με τον κόσμο να πανηγυρίζει και να χαίρεται. Το τέταρτο είναι ακόμη πιο κοντά, αλλά τώρα φαίνονται οι μάγκες. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, γιατί αν την Κυριακή δεν νικήσουμε την ΤΣΣΚΑ κανείς δεν θα θυμάται πως νικήσαμε την Ταουγκρές. Στόχος είναι το κύπελλο και σήμερα η ομάδα έδειξε ότι είναι σε θέση να τα καταφέρει. Έχουμε τον απαραίτητο ενθουσιασμό και το κίνητρο που χρειάζεται για να πάρουμε το κύπελλο. Το ένιωθα από το πρωί ότι ήμασταν έτοιμοι για απόψε και όλα λειτούργησαν τέλεια.

Σαν να πέρασε η ώρα… Τρεις το ξημέρωμα έφθασε και δεν έχω κοιμηθεί.

Σάββατο 5 Μαΐου

Πώς θα είμαστε αύριο βράδυ; Τέτοια ώρα ή θα πανηγυρίζουμε ή θα πρέπει να ξεπεράσουμε την ήττα. Όπως και να έχει, εμείς θα έχουμε δώσει το 100% και θα είμαστε ΟΚ. Αυτό νιώθω.

Έμεινα και πάλι στο δωμάτιο μαζί με τον «Παπ», ήρθαν όπως πάντα οι φυσικοθεραπευτές αλλά και ο «Ρόμπι» (Γιαβτόκας) που έχει μπει στο κλίμα και έχει μεγάλη πλάκα. Ήπιαμε τα καφεδάκια μας, είδαμε τα DVD που ευτυχώς είχαμε φροντίσει να πάρουμε μαζί, για να δούμε ωραίες φάσεις από ψαρέματα και να μάθει μερικά κόλπα και ο «Ρόμπι» που τον έχουμε βάλει στο κόλπο. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσαμε να παίξουμε και καμιά παρτίδα τάβλι, όμως η… σημερινή νεολαία δεν παίζει τάβλι, ρε γαμώτο. Όλο Ρlaystation και φορητά μηχανάκια είναι…, αλλά όπως γουστάρει ο καθένας. Είδαμε και το Gala, όπου ο «Μήτσος» (Διαμαντίδης) έδωσε ρεσιτάλ και πάλι. Του είπε ο Μπερτομέου αστειευόμενος να μη σταθεί δίπλα στον Ρακότσεβιτς που τον «εξαφάνισε» χθες στον ημιτελικό και εκείνος πήγε και έκατσε έ να χιλιόμετρο μακριά… Είναι μεγάλη μορφή! Κυριακή 6 Μαΐου

«Είναι τρέλα, με το τέταρτο αστέρι στη φανέλα»! Όσα κύπελλα κι αν έχεις πάρει, κάθε φορά που υψώνεις ένα ακόμη το συναίσθημα είναι υπέροχο. Μοναδικό και όσο κι αν προσπαθώ να το περιγράψω σε όλους όσοι με ρωτούν συνεχώς, δεν μπορώ. Δεν μπορεί κανείς νομίζω. Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε πολύ, τα παιδιά που δεν είχαν κατακτήσει ξανά την Ευρωλίγκα είναι ευτυχισμένα, το ίδιο και οι πρόεδροι αλλά και ο κόουτς. Παίξαμε καταπληκτικά και κτυπήσαμε την ΤΣΣΚΑ στο δυνατό της σημείο. Την άμυνα. Ελέγχαμε συνέχεια τον ρυθμό και δεν αγχώθηκα όταν μας πλησίασαν. Γενικώς πάντως σήμερα τσιτώθηκα περισσότερο από τις άλλες φορές. Είχα εκνευρισμό και αυτό το είδαν όλοι στον πάγκο που γυρόφερνα όρθιος συνέχεια, γι΄ αυτό μού έκαναν και πλάκα όταν ο Λαμόνικα μου έκανε παρατήρηση να κάτσω κάτω και του είπα πως «θέλω να πιω νερό»… Ήπια αργότερα μέσα από την κούπα και το ευχαριστήθηκα. Ήταν υπέροχη βραδιά για όλους μας. Με τη γεμάτη συγκίνηση βράβευση του Νίκου Γκάλη, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε όλοι εμείς, με τις αξέχαστες στιγμές της απονομής και την ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Αν δεν αποδοκίμαζαν αυτοί οι λίγοι τον Θοδωρή, θα ήταν τέλεια όλα.

Δευτέρα 7 Μαΐου

Πάει κι αυτό… Πάμε για άλλα… Το πρωτάθλημα μάς περιμένει και η προσπάθειά μας είναι δύσκολη. Πρέπει να συγκεντρωθούμε ξανά, να βρούμε πάλι το κίνητρό μας και να παλέψουμε για να φθάσουμε στον τίτλο. Τον θέλω και αυτόν πάρα πολύ. Τον θέλουμε όλοι μας.