Ναυαγεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ενοικίαση κρεβατιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ το κλείσιμο κρεβατιών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξελίσσεται σε… επιδημία!


Σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν ανακοινώνει ότι σταματά να δέχεται ασθενείς από νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διακόπτοντας τη σχετική σύμβαση, τόσο με το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – με το οποίο κυρίως συνεργαζόταν το «Ντυνάν» – όσο και με το ΕΚΑΒ. Επικαλείται δε αδυναμία υλοποίησης της σύμβασης από την πλευρά των δημόσιων νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα, τα κρεβάτια Εντατικής στα δημόσια

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Η λίστα αναμονής μεγαλώνει, αφού κλείνουν τα κρεβάτια Εντατικής, λόγω των τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού

νοσοκομεία κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, λόγω τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και η λίστα αναμονής για μια θέση στην Εντατική καθημερινά μεγαλώνει τους τελευταίους τρεις μήνες, ο αριθμός των ανθρώπων που περίμεναν καθημερινά έφτασε και τους 70! Το «Ερρίκος Ντυνάν» είχε παραχωρήσει 30 κρεβάτια Εντατικής, στα οποία μπορούσαν να νοσηλεύονται ασθενείς, οι οποίοι θα παραπέμπονταν από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Τα έξοδα καλύπτονταν από τα Ταμεία των ασθενών.

Έλλειμμα 7 εκατομμύρια ευρώ

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι οφειλές είχαν συσσωρευτεί, γεγονός που εκτιμάται ότι συνέβαλε στη διακοπή της συνεργασίας. Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2005, που τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση «ενοικίασης» κλινών ΜΕΘ, στο «Ερρίκος Ντυνάν» νοσηλεύθηκαν περισσότεροι από 650 ασθενείς και το έλλειμμα του νοσοκομείου ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια ευρώ – τα Ταμεία αποζημίωναν το νοσοκομείο με βάση το κρατικό τιμολόγιο νοσηλείας σε ΜΕΘ, το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο από την κανονική τιμή ενός ιδιωτικού νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε την ενοικίαση συνολικά 73 κρεβατιών Εντατικής: εκτός των 30 του «Ερρίκος Ντυνάν», τα οποία παραχωρούνταν κατά πλειονότητα στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, περιελάμβανε και 43 ακόμη κλίνες διασκορπισμένες σε 14 ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής, τα οποία δέχονταν ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Αναστολή λειτουργίας

Στο μεταξύ, πάνω από 140 κρεβάτια σε ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων μένουν εδώ και χρόνια κλειστά, ενώ το τελευταίο διάστημα μεγάλες μονάδες της πρωτεύουσας προχωρούν σε αναστολή της λειτουργίας ορισμένων κρεβατιών, αφού το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Οκτώ από τα 17 κρεβάτια παραμένουν κλειστά στη μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ πάνω από τα μισά στο «Σισμανόγλειο» έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας. Κλειστά είναι και δύο κρεβάτια στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπως και ολόκληρη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), συνολικής δυναμικότητας 8 κρεβατιών! Το ίδιο ισχύει και για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου το προσωπικό επαρκεί οριακά για τα 10 κρεβάτια Εντατικής. Ωστόσο, αδυνατεί να στελεχώσει τις 8 κλίνες ΜΑΦ, οι οποίες θα έδιναν σημαντική ανάσα στο νοσοκομείο, το οποίο τώρα αναγκάζεται να παραπέμπει αρκετά παιδιά αλλού, αφού συχνά δεν έχει κρεβάτια στην Εντατική, για να τα νοσηλεύσει!

Θα πληρώνουν τα Ταμεία νοσήλια Ελλήνων στις χώρες της Ε.Ε.


ΒΕΤΟ στην απόφαση των Ταμείων να μην αποζημιώνουν τη νοσηλεία Ελλήνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με αφορμή την περίπτωση ενός Έλληνα του οποίου το Ταμείο αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση απόδοσης των δαπανών νοσηλείας εντός της Ε.Ε. είναι αντίθετη προς το κοινοτικό Δίκαιο.

Ασφαλισμένος είχε νοσηλευθεί δύο φορές σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αγγλίας, το 1998, πληρώνοντας συνολικά 13.600 στερλίνες.

Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του Αικατερίνη Σταματελάκη προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια και δικαιώθηκε από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα κράτη-μέλη οφείλουν να τηρούν το κοινοτικό Δίκαιο κατά τη ρύθμιση των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στις υπηρεσίες Υγείας.