Στα όρια της επικινδυνότητας λειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα μεγάλα νοσοκομεία, με το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται μονίμως σε αριθμούς… απεργίας!


Την ίδια ώρα, κρεβάτια Εντατικής κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και το τελευταίο διάστημα η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας αγγίζει αριθμούς- ρεκόρ: την περίοδο του Πάσχα περίμεναν έως και πάνω από 50 ασθενείς, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 30.

Οι νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού ζητούν εδώ και δύο μήνες να κλείσουν τα τέσσερα κρεβάτια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς αδυνατούν να τα καλύψουν: «Οι τρεις βάρδιες του 24ώρου γίνονται με προσωπικό ασφαλείας και όχι με αριθμό προσωπικού καθημερινής φυσιολογικής εργασίας. Εάν συμβεί κάτι σε κάποιον άρρωστο- κάτι καθόλου δύσκολο με τις υπάρχουσες συνθήκες- σας αποδίδουμε όλες τις ευθύνες», αναφέρουν σε έγγραφό τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Σαν σε απεργία

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ερυθρού υπηρετούν στα χαρτιά περίπου 40 άτομα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους 12 νοσηλευτές και οι εναπομείναντες αδυνατούν να καλύψουν τις βάρδιες για τα 10 κρεβάτια της ΜΕΘ και τα 4 της ΜΑΦ. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια τα 14 κρεβάτια τα καλύπτουν 5 νοσηλευτές, ενώ τη νύχτα μένουν 4! Η μονάδα λειτουργεί δηλαδή, σα να βρίσκεται σε μόνιμη απεργία… Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη στη Μονάδα του Ερυθρού. Σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας η στελέχωση κινείται στα όρια ασφαλείας: μόλις 3 νοσηλευτές ανά κλίνη, όταν τα διεθνή στάνταρντ επιβάλλουν την απασχόληση 4-6 νοσηλευτών ανά κλίνη και αναλογία ασθενών- νοσηλευτών στις βάρδιες 1 προς 1- δηλαδή σε κάθε βάρδια οι νοσηλευτές θα πρέπει να είναι τόσοι όσα είναι και τα κρεβάτια της ΜΕΘ. Στελέχη του νοσοκομείου παρατηρούν μια ελαφρά αύξηση θνησιμότητας των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους οι εισαγωγές στη ΜΕΘ του Ερυθρού ήταν 82 και οι θάνατοι έφτασαν τους 41, δηλαδή στο 50%. Τη χρονιά που πέρασε η θνησιμότητα ήταν περίπου 40%. Περισσότερες από 140 κλίνες μένουν κλειστές σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα τελευταία τρία χρόνια άνοιξαν μόλις 6 κρεβάτια στο Αττικό Νοσοκομείο. Ωστόσο, πριν από μερικές μέρες ορισμένα κρεβάτια έκλεισαν σε νοσοκομεία όπως το Θριάσιο και το Κρατικό της Νίκαιας. Για το θέμα της ΜΕΘ στον Ερυθρό Σταυρό κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας.

Παγωμένες οι προσλήψεις

Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση επιχείρησε να κερδίσει χρόνο υποσχόμενη στους διευθυντές των ΜΕΘ ότι θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ. Τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου προβλέπει ότι το 40% των εσόδων που προκύπτουν από τη νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό. Με τα χρήματα αυτά οι διευθυντές θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό για οκτάμηνες συμβάσεις. Ωστόσο, η διαδικασία παραμένει προς το παρόν παγωμένη.

50% θνησιμότητα από τις λοιμώξεις


ΠΗΓΕΣ σοβαρών λοιμώξεων μπορεί να γίνουν για τους ασθενείς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και τα χειρουργεία, εξαιτίας των ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων που αναπτύσσονται εκεί. Μάλιστα η θνησιμότητα εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια φθάνει το 50%.

Ήδη η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις στην αντοχή των μικροβίων: η κατάχρηση αντιβιοτικών, η ελλιπής νοσηλευτική στελέχωση των νοσοκομείων, ο συνωστισμός πολλών ασθενών σε έναν θάλαμο και η πλημμελής τήρηση κανόνων αντισηψίας είναι οι παράγοντες που αυξάνουν την αντοχή των μικροβίων κάνοντας πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή τους.

Αυξημένη ανθεκτικότητα εμφανίζουν σήμερα ο σταφυλόκοκκος, ο εντερόκοκκος, η κλεμπτσιέλλα, η ψευδομονάδα και το ακινετοβακτηρίδιο, τα οποία ευθύνονται για πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτά ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης καθηγητής Χειρουργικής- Αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ Θωμάς Γερασιμίδης και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης, εν όψει του 22ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.