ΜΕ ΤΕΣΤ ΑΝΑΠΝΟΗΣ θα μπορεί να εντοπίζεται έγκαιρα ο καρκίνος των πνευμόνων. Με τη νέα αυτή εξέταση θα ανιχνεύονται ειδικές χημικές ουσίες τις οποίες περιέχει η αναπνοή των πασχόντων. Στο τεστ χρησιμοποιούνται ειδικές χημικές ουσίες οι οποίες αλλάζουν χρωματισμό όταν έρχονται σε επαφή με τις συγκεκριμένες ουσίες που περιέχονται στην αναπνοή εκείνων που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα συστατικά της αναπνοής των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι διαφορετικά από εκείνα των υγιών ανθρώπων. Οι μεταβολικές αλλαγές στα κύτταρα των πνευμόνων που προσβάλλονται από καρκίνο προκαλούν μεταβολές στην παραγωγή και την εξεργασία οργανικών πτητικών ουσιών που αποβάλλονται με την εκπνοή.

Επιστημονική ομάδα από την Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο χρησιμοποίησε το χρωματικό τεστ για να εντοπίσει τον καρκίνο. Οι επιστήμονες εξέτασαν την αναπνοή 122 πασχόντων από διάφορες πνευμονικές ασθένειες και 21 υγιών ανθρώπων. Στην ομάδα συμπεριελήφθησαν 49 άνθρωποι με πνευμονικό καρκίνο σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής του. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα από το 70% εκείνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα για να διαμορφώσει ένα διαγνωστικό μοντέλο, η ακρίβεια του οποίου διαπιστώθηκε έπειτα από σύγκριση με τα αποτελέσματα του υπόλοιπου 30%.

Η ακρίβεια

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η εξέταση μπορεί να διαγνώσει από πολύ νωρίς την παρουσία καρκίνου με «αρκετή» ακρίβεια. Έκανε σωστή διάγνωση σε τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις. Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τα συμπεράσματα της έρευνάς της στο περιοδικό «Τhorax».

Έως τώρα, τα καλύτερα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα έχουν προέλθει από σκύλους. Επιστήμονες με επικεφαλής τον Μάικλ Μακάλοκ από το Ίδρυμα Πάιν Στριτ της Καλιφόρνιας εκπαίδευσαν πέντε συνηθισμένους σκύλους, με αποτέλεσμα να αναγνωρίσουν από τη μυρωδιά της ανάσας τους 55 πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων και 31 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού. Στους πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων, η διαγνωστική ακρίβεια ήταν 99% και στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού 88%, όπως ανακοίνωσαν πέρυσι οι επιστήμονες.

© Τhe Τimes, 2007