ΑΠΟΝΤΟΣ του Γ. Παπανδρέου (που βρίσκεται στο εξωτερικό) βγήκαν τα μαχαίρια χθες στο ΠΑΣΟΚ. Με τον Θόδωρο Πάγκαλο να αποκαλεί στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του κόμματος απατεώνες τους βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής και τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδο να ανταλλάσσουν φραστικά πυρά για το άρθρο 16.

Η αναφορά του Θόδωρου Πάγκαλου σε «απατεώνες» είχε άμεση σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το θέμα άνοιξε ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητώντας να επαναφέρει το κόμμα τον σχεδιασμό των κυβερνήσεων Σημίτη για την Αττική για τους ΧΥΤΑ. Υποστήριξε ωστόσο ότι με εξαίρεση τον Θόδωρο Πάγκαλο στον σχεδιασμό αυτό δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΝ που εκλέγονται στην περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής κι αυτό διότι δύο εκ των προτεινόμενων ΧΥΤΑ θα χωροθετηθούν στην Κερατέα και το Γραμματικό. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαίωσε όσα προανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του- μάλιστα κατονόμασε την Εύη Χριστοφιλοπούλου- αντιτίθενται διότι, σύμφωνα με όσα υπονόησε, δημαγωγούν, αφού συμμερίζονται τις αντιδράσεις των κατοίκων προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16

Είχε προηγηθεί έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του υπεύθυνου για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Ανδρέα Λοβέρδου, που ως γνωστόν διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Την αντιπαράθεσή τους πυροδότησε σχόλιο του Φίλιππου Πετσάλνικου ότι 1.000 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί τάσσονται με υπογραφές τους υπέρ της αλλαγής του άρθρου. Η σχετική αναφορά προκάλεσε την αντίδραση των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, οι οποίοι αντέτειναν ότι πρόκειται για 287 πανεπιστημιακούς που ενώ τάσσονται υπέρ της αλλαγής του 16 διαφωνούν ως προς την ψήφισή του τώρα. Στη συζήτηση παρενέβη όμως και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με έντονο ύφος επέμεινε στην άποψη ότι είναι 1.000 οι πανεπιστημιακοί που συμφωνούν με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Κάτι που προκάλεσε νέα αντίδραση από πλευράς Λοβέρδου: «Τι είναι αυτά που λες; Ενημερώνεις μονομερώς και λάθος. Κάνεις καθοδήγηση. Στις 3 εκδηλώσεις που έγιναν για το άρθρο 16 τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Όσο για την εκδήλωση της Αγίας Παρασκευής όπου πήγες και μίλησες το κοινό ήταν μοιρασμένο». Η αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν έντονη και μάλιστα συστήνοντας στους γύρω του να μην υψώνουν τον τόνο της φωνής τους τόνισε ότι «τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι μόνο κάποια μέλη του ΚΚΕ έκαναν φασαρία».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύουν την κόντρα Χρυσοχοΐδη- Λοβέρδου ως ξεκαθάρισμα παλαιότερων λογαριασμών και παραπέμπουν στο περιεχόμενο πρόσφατης συνέντευξης του πρώτου στα «ΝΕΑ» με την οποία αναφερόμενος στο άρθρο 16 άφηνε αιχμές για τους Β. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για τακτικισμούς στελεχών. Πρόωρες εκλογές

Κατά τα άλλα, πολλά από τα στελέχη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου (Β. Παπανδρέου, Μ. Δαμανάκη) εκτίμησαν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και κατά συνέπεια το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ κατηγόρησαν τον Γ. Αλογοσκούφη ότι κάνει αναδιανομή της φτώχειας.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που προκαλείται ένταση στο λεγόμενο και σκιώδες υπουργικό συμβούλιο από τη συγκρότησή του.