Mπορεί να άργησαν, αλλά να που έφτασαν και στην Ελλάδα. Ο λόγος για τα podcasts, μόδα στο Ιnternet εδώ και μερικά χρόνια, η οποία κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στον ελληνικό κυβερνοχώρο.

Ακόμα και για τους φανατικούς του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης, οι αγαπημένες εκπομπές δεν καλύπτουν παρά λίγες από τις ώρες του εκπεμπόμενου προγράμματος. Όλοι λοιπόν θα ήθελαν να μπορούν να ακούσουν ή να δουν τις εκπομπές που τους ενδιαφέρουν όποτε οι ίδιοι θέλουν. Εκτός από την κλασική λύση της εγγραφής των εκπομπών, σήμερα υπάρχει και η επιλογή των podcasts.

Η εμφάνισή τους έχει δημιουργήσει μόδα και στο εξωτερικό το διαθέσιμο σε podcast περιεχόμενο είναι τεράστιο, όπως άλλωστε και το κοινό των podcasters.

Με τον όρο podcast περιγράφουμε τη μεταφορά αρχείων ήχου ή βίντεο (στη βάση κάποιας συνδρομής) με σκοπό την αναπαραγωγή τους σε κάποιο Μedia Ρlayer (όπως λ.χ. τα iΡods) ή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα πρώτα podcasts εξελίχθηκαν τεχνολογικά, η εξάπλωσή τους όμως ήταν ραγδαία μετά το 2003. Τα podcasts λειτουργούν περίπου με την ίδια λογική με το RSS Feed, δηλαδή ουσιαστικά ο πάροχός τους τα ανεβάζει σε κάποιο κανάλι και από εκεί και πέρα ο χρήστης διαλέγει το κανάλι που του ταιριάζει. Αυτό που κάνει τα podcasts τόσο ενδιαφέροντα είναι ότι αποτελούν υπό μία έννοια τη μετεξέλιξη των blogs, επιτρέποντας σε όποιον το επιθυμεί να κεραστεί δημόσια όχι μέσω κειμένου, αλλά με ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές.

Κατά κύριο λόγο, το podcasting χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ήχου, θυμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την εποχή της ραδιοπειρατείας στην Ελλάδα. Η επιτυχία τους συνίσταται στο ότι κάποιος μπορεί σχετικά εύκολα, χωρίς πολλές τεχνικές γνώσεις, να μεταδώσει το δικό του ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό πρόγραμμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρόφωνο, μια γρήγορη σύνδεση στο Ιnternet και μεράκι.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Αpple έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ηλεκτρονικό της κατάστημα iΤunes υπάρχει τεράστια γκάμα επιλογών, τόσο σε μουσικό όσο και σε τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στον κόσμο.

Τip

Ελληνικά podcasts

Ερασιτεχνικά

● http://aneksarthtomhlo.

libsyn. com/ (Μουσική)

● http://vrypan.

net/radio/category/radio/ (Τ εχνολογία)

● http://www. cinemascope. gr/cinemacast

Ραδιοσταθμοί

● http://www. lampsifm.

com/lfmpod. html ● http://www. 883villagefm. com/vfmpod. html