Είχε τύχη βουνό ο Έρικ Νέρχους στην Αυστραλία. Αφού πέρασε δύο λεπτά από τη ζωή του στο στόμα ενός μεγάλου λευκού καρχαρία, κατάφερε να βγει ζωντανός και να διηγηθεί την περιπέτειά του: «Ήταν σαν να είχα παγιδευτεί σε μια σκοτεινή σπηλιά», δήλωσε ο επαγγελματίας δύτης από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο Σίδνεϊ.
O Έρικ Νέρχους, 41 ετών, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο. Αν δεν διατηρούσε την ψυχραιμία του τη στιγμή που βρισκόταν στα σαγόνια του καρχαρία, θα κατέληγε σίγουρα στο στομάχι του την περασμένη Παρασκευή. Τυλιγμένος με επιδέσμους και με τη μύτη σπασμένη, δέχτηκε να μιλήσει για την εμπειρία του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό Κανάλι Εννιά. Η ιστορία του άρχισε από τη στιγμή που βούτηξε στο νερό…

Εννέα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο Έρικ έψαχνε για οστρακοειδή στον βυθό. Τα ξεκολλούσε από τους βράχους

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ένιωσε τα δόντια του να καρφώνουν τα βαράκια στο γιλέκο της στολής του. Αυτό το γιλέκο πιστεύεται πως τον έσωσε

με ένα κοπίδι, όταν αισθάνθηκε τα θολά νερά να ταράζονται. Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, με το κοπίδι στα χέρια, βρέθηκε στο τεράστιο στόμα του καρχαρία. Για την ακρίβεια, το κεφάλι του, ο κορμός και το ένα του χέρι είχαν κλειστεί μέσα στο στόμα του… «Ποτέ δεν ένιωσα ξανά τέτοιο φόβο στη ζωή μου», είπε. «Μπήκα στο στόμα του με το κεφάλι και το μισό μου σώμα ήταν στο λαρύγγι του. Ένιωσα σαν να βρίσκομαι σε μια σκοτεινή σπηλιά. Δεν είχα οξυγόνο. Ύστερα άρχισε να με τραντάζει και να με πετά από τη μια πλευρά στην άλλη. Όχι, σκέφτηκα, όχι. Γνωρίζω ότι όταν συμβαίνει αυτό, το κήτος θέλει να κόψει το μεγαλύτερο κομμάτι κρέας και να το καταπιεί». Μια βαθιά αναπνοή και ο Έρικ συνεχίζει: «Ένιωσα τότε τα δόντια του καρχαρία να καρφώνουν το γιλέκο με τα βαράκια που φορούσα στη στολή μου».

Πήρε το μαχαίρι

Αυτό το γιλέκο πιστεύεται πως τον έσωσε. Η μάσκα του είχε γίνει κομμάτια, η μύτη του αιμορραγούσε, ενώ ο αναπνευστήρας είχε πεταχτεί έξω από το στόμα του. Παρά τον τρόμο, ο Έρικ διατήρησε την ψυχραιμία του. Αναζήτησε με το ελεύθερο χέρι του, μέσα στο στόμα, το σημείο στο πρόσωπο όπου βρισκόταν το ένα μάτι του καρχαρία και άρχισε να το χτυπά με τα δάχτυλά του και το μαχαίρι του, επανειλημμένα, με όση δύναμη είχε.. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, μήκους 4 μέτρων, δεν άντεξε πολύ. Άνοιξε το στόμα του, ενώ ο Έρικ τοποθετούσε τον αναπνευστήρα στο δικό του στόμα… Ο δύτης άρχισε να ανεβαίνει αργά αργά προς την επιφάνεια, στη διάρκεια της ανόδου του όμως ένιωθε κάτω από τα πόδια του το μεγάλο ψάρι να κάνει βόλτες…

«Λίγο πριν βγω από το νερό, ήρθε πάλι κάτω από τα πόδια μου και είμαι σίγουρος ότι αν δεν προλάβαινα και δεν με τραβούσε ο γιος μου, ο καρχαρίας θα με είχε δαγκώσει». Σύμφωνα με τους θαλάσσιους βιολόγους, ο καρχαρίας είχε πιθανότατα μπερδέψει τον Έρικ με φώκια και τον άφησε να φύγει μόλις αισθάνθηκε ότι το θύμα πέρασε στην αντεπίθεση.

Παρά την περιπέτειά του πάντως, ο Έρικ, ο οποίος έχει και μαύρη ζώνη στο καράτε, δεν θα σταματήσει τις καταδύσεις, ούτε και το ψάρεμα στα επικίνδυνα νερά. Οι αντιρρήσεις της οικογένειάς του, της γυναίκας του και των έφηβων παιδιών του, δεν είναι ικανές να τον αποτρέψουν να συνεχίσει το αγαπημένο του χόμπι.

© Τhe Τimes, 2007

Πώς να γλιτώσετε


● ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ, ο ζωολόγος Μαρκ Κάρουαρντιν τονίζει ότι το… θύμα θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να αποφύγει τις απότομες κινήσεις. «Αν ο καρχαρίας επιτεθεί, η μοναδική επιλογή είναι να αντεπιτεθούμε με δύναμη, με κλωτσιές και μπουνιές, κυρίως στην περιοχή των ματιών».

● ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ, το καλύτερο απ΄ όλα, σύμφωνα με τον δρα Μάρτινγκ Γκούλντινγκ, «δεν είναι να το βάλουμε στα πόδια αλλά να σκαρφαλώσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, για παράδειγμα σε ένα δέντρο».

● ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΑΠΟ… μαύρη λεοπάρδαλη μην τρέξετε πανικόβλητοι, λένε οι ειδικοί. «Ανοίξτε το πανωφόρι σας για να μεγαλώσετε τον όγκο σας, ανεβείτε σε κάτι ψηλό, κάντε γενικά ό,τι μπορείτε για να φανείτε μεγαλύτεροι. Αν δεν φύγει με αυτόν τον τρόπο- 9 στις 10 φορές φεύγει- θα πρέπει να αρχίσετε να αποχωρείτε πολύ προσεκτικά».