Μπορεί η Ε.Ε. να αποφάσισε την μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Τουρκία ωστόσο βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες. Στους προθαλάμους της Ευρώπης, διπλωματικοί και οικονομικοί εκπρόσωποί της ασκούν με ζήλο την τέχνη του… «λόμπινγκ» προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας και να προωθήσουν τον στόχο της ένταξης.


«Συνεχίζουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», λέει με έμφαση ο πρεσβευτής της Άγκυρας στην Ε.Ε., ο Βόλκαν Μποσκίρ. Το μήνυμα είναι σαφές. Η Τουρκία θέλει να δώσει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας, που παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της παρά το πάγωμα οκτώ εκ των 35 κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και συνεχίζει τις προσπάθειες συμμόρφωσης προς το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς να περιμένει την επανάληψη των συνομιλιών. «Αν συγκρίνετε την Τουρκία με ορισμένες από τις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε.», συνεχίζει

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Πλήθος εκπροσώπων από τους οικονομικούς κύκλους της Τουρκίας δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες

ο Μποζκίρ, «θα πρέπει να αναγνωρίσετε πως η κατάστασή της είναι σαφώς καλύτερη από τη δική τους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Οι επιχειρηματίες

Ο πρεσβευτής της Άγκυρας, που διατηρεί αυτό το πόστο στις Βρυξέλλες από τον Δεκέμβριο του 2005, δεν είναι μόνος σε αυτήν την προσπάθεια προαγωγής της χώρας. Πλήθος εκπροσώπων από τους οικονομικούς κύκλους της Τουρκίας δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες λειτουργώντας σαν «ομάδες πίεσης»- λόμπι. Αμφιβάλετε, για παράδειγμα, ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει συμφέρον να «αγκαλιάσει» την Τουρκία; Κάντε κλικ στην ιστοσελίδα της Τusiad, της τουρκικής ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών (www. tusiad. org) και θα συναντήσετε δέκα επιχειρήματα που φιλοδοξούν να σας πείσουν. Η ένταξη της Τουρκίας, διαβεβαιώνει η Τusiad, θα διευρύνει το μέγεθος και την ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς, θα προσφέρει «σημαντικές ευκαιρίες» στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα βοηθήσει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ε.Ε., θα της προσδώσει ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή, θα απομακρύνει το σενάριο μιας «σύγκρουσης πολιτισμών», θα διπλασιάσει τον πλούτο του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος, θα ενισχύσει την πολιτική ασφαλείας… Από το κομψό κτίριο της Λεωφόρου Γκολουά, στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών, η Τusiad απευθύνεταιόπως λέει ο μόνιμος αντιπρόσωπός της, Μπαχαντίρ Καλεαγκάσι – σε πολλούς συνομιλητές: στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους Ευρωπαίους πολίτες, στους Τούρκους πολίτες… «Σε επίπεδο οικονομίας», διαβεβαιώνει ο Καλεαγκάσι, «η Τουρκία είναι ήδη μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Οι συνδικαλιστές

Το παρών στις Βρυξέλλες δίνουν, πέραν της Τusiad, η Τουρκική Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών (Τisk), η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (Τobb), η Ένωση Εξαγωγέων Κλωστοϋφαντουργίας (ΙΤΚΙΒ), η Ένωση Νεαρών Επιχειρηματιών της Τουρκίας (Τugiad, μάλιστα ο πρόεδρός της, ο Μουράτ Σαραγλί, είναι πρόεδρος και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νεαρών Επιχειρηματιών, της ΥΕS for Εurope), το τουρκικό Ίδρυμα για την Οικονομική Ανάπτυξη… Η συνδικαλιστική παρουσία είναι πιο ταπεινή. Πρώην πολιτικός πρόσφυγας στο Βέλγιο, ο Γιουτσέλ Τοπ είναι αντιπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (Disk), μιας από τις τέσσερις τουρκικές συνομοσπονδίεςμέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CΕS), εκπροσωπεί όμως, στις Βρυξέλλες, το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας- σπεύδει ωστόσο να διαφοροποιηθεί από τους απεσταλμένους της εργοδοσίας. «Εμείς δεν είμαστε έμποροι, υπερασπιζόμαστε ένα πολιτικό πρόγραμμα», λέει. «Οι εργοδότες ασκούν μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι όχι», προσθέτει υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. αξιώνει από την Άγκυρα μεγαλύτερο σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η τουρκική ένταξη προκαλεί ακόμα δυσπιστία, αναγνωρίζει προτού αναγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαλόγου «ώστε να αρθούν οι προκαταλήψεις και των δύο πλευρών». Όπου και αν οφείλουν υπακοή, οι Τούρκοι λομπίστες στις Βρυξέλλες είναι πεπεισμένοι πως το μέλλον της χώρας τους βρίσκεται στην Ε.Ε., και πως το όφελος θα είναι αμοιβαίο.

Απειλούν με νέες φονικές επιθέσεις


ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΙΣ βάρος πέντε ατόμων άσκησε χθες η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η αστυνομία εντόπισε και προκάλεσε ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα ύποπτο πακέτο το οποίο δεν περιείχε μεν εκρηκτικά, περιείχε ωστόσο έναν χρονοδιακόπτη και ένα απειλητικό σημείωμα με την υπογραφή της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης (ΤΙΤ), η οποία έχει αναλάβει κατά το παρελθόν την ευθύνη για μια σειρά φονικών επιθέσεων: εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο 17χρονος Ογκούν Σαμάστ και ο επονομαζόμενος «μεγάλος αδελφός» του, ο Γιασίν Χαγιάλπροειδοποιούσε η οργάνωση- θα ακολουθήσουν πραγματικές εκρήξεις… Ο Σαμάστ έχει ομολογήσει πως πυροβόλησε την περασμένη Παρασκευή τον Ντινκ μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας του και βαρύνεται και επισήμως από χθες με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης και της συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση, ενώ ο Χαγιάλ, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι υποκίνησε τη δολοφονία και προειδοποίησε μόλις προχθές τον Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ «να έχει τον νου του», κατηγορείται από κοινού με τρία ακόμα άτομα για σύσταση ένοπλης οργάνωσης και υποκίνηση σε φόνο.