Χρειάστηκαν 10 ολόκληρες μέρες μέχρι οι ειδικές ομάδες να καταφέρουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν δεκάδες δηλητηριασμένα ζώα, τα οποία μάλιστα ανήκουν στα προστατευόμενα είδη, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Ο κατάλογος των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που θανατώνουν ανυπολόγιστο αριθμό ζώων κάθε χρόνο στην ελληνική ύπαιθρο είναι μακρύς. Το πιο πρόσφατο περιστατικό, όμως, κατέρριψε το ρεκόρ: Στην περιοχή μεταξύ Φερών – Αρδανίου, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Εβρου», αντιμέτωπη με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ήρθε η πολύπαθη άγρια πανίδα του Εβρου. Μέσα στον Μάρτιο συνολικά 47 ζώα εντοπίστηκαν νεκρά ενώ γλίτωσε ένας ασπροπάρης.

Σκύλος-ανιχνευτής-νεκρός-καλαμόκιρκος. Φωτογραφία ΕΠΒΘ

Τα μέλη τριών Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων – μία της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) και δύο του ΟΦΥΠΕΚΑ (ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ΜΔ Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης) – σάρωσαν με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους μια περιοχή περίπου 5 τ.χλμ. πραγματοποιώντας διαδρομές συνολικού μήκους 120 χλμ. Παρόντες στην επιχείρηση ήταν τόσο το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς όσο και εκπρόσωποι της αντιδημαρχίας Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν να εντοπιστούν νεκρά 14 τσακάλια, 18 καλαμόκιρκοι, 4 αλεπούδες, 3 γερακίνες, 2 σκύλοι, ένα νυχτόβιο αρπακτικό πουλί καθώς και 5 θηλαστικά που δεν μπορούσαν, όμως, να ταυτοποιηθούν λόγω της προχωρημένης σήψης – πιθανότατα επρόκειτο για τσακάλια ή αλεπούδες.

Σε προχωρημένη σήψη

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης Θεοδώρα Σκαρτσή, τα περισσότερα ζώα που βρέθηκαν ήταν σε προχωρημένη σήψη, «ωστόσο μερικά από αυτά ήταν φρεσκότερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα δηλητηριασμένα ζώα παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συνέχιζαν να αποτελούν εστία δηλητηρίασης για επόμενα ζώα. Δημιουργήθηκε μια αλυσίδα δηλητηρίασης». Μάλιστα, από τις έρευνες που έγιναν στο πεδίο, αναφέρει, παρατηρήθηκε να διέρχεται από την περιοχή ένας ασπροπάρης, πτωματοφάγο είδος, αυστηρά προστατευόμενο στη χώρα μας, ο οποίος πιθανά να έπεφτε επίσης θύμα δηλητηρίασης αν τα νεκρά ζώα δεν είχαν περισυλλεγεί τις προηγούμενες ημέρες.

Νεκρός καλαμόκιρκος και νεκρή αλεπού

Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, το συγκεκριμένο μαζικό περιστατικό συνέβη σε κοντινή απόσταση με το περιστατικό θανάτωσης δύο χρυσαετών, ενός καλαμόκιρκου κι ενός τσακαλιού λίγες μέρες από τα Χριστούγεννα, «γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρονικά η παράνομη χρήση δολωμάτων σε αυτή την περιοχή μάλλον συνέπεσε. Από τα παραπάνω περιστατικά το μεν εντοπίστηκε λόγω πομπού που έφερε ο ένας χρυσαετός, ενώ το άλλο δεν εντοπίστηκε και εξελίχθηκε σε μαζική δηλητηρίαση».

Ποια είναι τα κίνητρα αυτής της παράνομης πράξης; Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο είναι δυστυχώς εκτεταμένη. «Πιθανότατα κάποιοι που έχουν πάθει ζημιές από αλεπούδες ή τσακάλια να επιλέγουν αυτόν τον παράνομο τρόπο να το χειριστούν. Και ξέρετε το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες τούς προσφέρει ένα είδος… κάλυψης» προσθέτει η κυρία Σκαρτσή. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στις Φέρες, ένας μαυρόγυπας εντοπίστηκε νεκρός από δηλητηριασμένο δόλωμα στα ορεινά της Νέας Σάντας στη Ροδόπη λόγω πομπού που έφερε.

«Η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό των Φερών αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών σε περίπτωση που κάποιοι αντιληφθούν την ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος ή ζώου για να αποφευχθεί αυτή η αλυσίδα δηλητηρίασης» σημειώνει η Ελισάβετ Κρετ, χειρίστρια της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.