«Προστατεύουμε το δάσος χειμώνα- καλοκαίρι. Μόνο που φέτος τον χειμώνα αντί να ασχολούμαστε κυρίως με τα χιόνια και τα προβλήματα που προκύπτουν, είμαστε σε ετοιμότητα για πιθανή πυρκαγιά».


O κ. Γιάννης Χριστοδουλόπουλος είναι από το 2002 μέλος της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Παπάγου και καθημερινά κάνει περιπολίες με το αυτοκίνητό του στο δάσος του Υμηττού. «Όπως κάθε χειμώνα, έτσι και φέτος δίνουμε το “παρών” γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πάντα πιθανός», λέει στα «ΝΕΑ» ο εθελοντής, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε δεκάδες περιστατικά δασοπυρόσβεσης στην Αττική.

Περισσότερα από 30 ενεργά μέλη της ομάδας δασοπροστασίας, με

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ

«Η ξηρασία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα», τονίζει ο κ. Νίκος Κούλης

ασυρμάτους και πυροσβεστήρες ανά χείρας, κάνουν περιπολίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για να προλάβουν, όπως λένε, το κακό. «Ο ρόλος αυτών των ομάδων δεν σταματά με το τέλος του καλοκαιριού αλλά θα πρέπει να συνεχίζεται και να φροντίζουν το δάσος και τον χειμώνα, αφού κι αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι», λέει η κ. Βούλα Χριστοδουλοπούλου, μέλος της ομάδας τα τελευταία 4 χρόνια. Όπως αναφέρουν, πέρυσι τέτοια εποχή έριχναν αλάτι στους δρόμους για να λειώσουν τα χιόνια και να μείνει έτσι ο δρόμος ανοιχτός για τα αυτοκίνητα. «Φέτος όμως είναι πολύ διαφορετικά. Η ξηρασία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού που μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα», σημειώνει ο πρόεδρος της ομάδας κ Νίκος Κούλης, ο οποίος επισημαίνει πως οι εθελοντές δεν μπορούν να κάνουν αστυνόμευση αφού ο ρόλος τους περιορίζεται στο να παρατηρούν και να ειδοποιούν τις αρχές, με τις οποίες- ιδίως αυτή την περίοδο- είχαν πολύ στενή συνεργασία.

Οι χειμερινές περιπολίες της ομάδας δασοπροστασίας, όπως κάθε χειμώνα, γίνονται κανονικά το Σαββατοκύριακο, ενώ το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός τους αυξήθηκε αφού ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν πολύ πιο έντονος. «Πάντα κάναμε δίωρες περιπολίες για να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα. Τώρα όμως πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται καθημερινά κάποιος στο φυλάκιό μας, αφού ο καιρός επιτρέπει στους ασυνείδητους να βάλουν φωτιά», τονίζει η κ. Χριστοδουλοπούλου. Έτσι από τις περιπολίες του Σαββατοκύριακου πέρασαν στις καθημερινές. Τα μέλη της ομάδας περιπολούν περισσότερα από δέκα «στρατηγικά» σημεία του Υμηττού που βρίσκονται διάσπαρτα από την περιοχή του Παπάγου μέχρι και τα Γλυκά Νερά, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού. «Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο γεγονός. Φαίνεται ότι παρ΄ όλο που ο καιρός το επέτρεπε, δεν επιτρέψαμε εμείς κανενός είδους καπνού», λέει ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

824 φωτιές μέσα στον χειμώνα!


ΑΥΞΗΣΗ που φθάνει και το 350% εμφανίζουν τους τελευταίους περίπου δύο μήνες οι πυρκαγιές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, από 1-122006 έως 22/1/2007 εκδηλώθηκαν 824 μικρές πυρκαγιές σε αγροτικές- δασικές εκτάσεις όλης της χώρας σε αντίθεση με τις 234 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια αυτών των 52 ημερών ξεσπούσαν 16 φωτιές την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 5. Το 90% των πυρκαγιών έκαψαν εκτάσεις μέχρι 10 στρέμματα. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Πολυποτάμου και Ατραπού Φλώρινας, καταστρέφοντας 200 στρέμματα δασικής έκτασης.