Πιπεριές με πλαστικό περιτύλιγμα, κονσέρβες γαύρου σε χαρτόκουτο 10πλάσιο σε όγκο, μαρούλια και λάχανα σε συνθετικές σακούλες, κόλλες, ανταλλακτικά συρραπτικών, γόμες, αυτοκινητάκιαακόμα και παιχνίδια για τους σκύλους πωλούνται σε περίτεχνες συσκευασίες.


Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες κάνουν υπερβολική και παράλογη χρήση συσκευασιών, που αποτελούν το 40% των απορριμμάτων που απειλούν να «πνίξουν» την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή τους συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης τα απορρίμματα συσκευασιών φτάνουν τα 180 με 200 κιλά ανά κάτοικο της χώρας τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι από τους περίπου 5.000.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων στην Ελλάδα τον χρόνο, οι 2.000.000 τόνοι είναι συσκευασίες.

«Πέρα από την επιβάρυνση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αν σκεφτεί κανείς τις ποσότητες της ενέργειας που καταναλώνονται για την παραγωγή των συσκευασιών, και

2.000.000 ΤΟΝΟΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Από τους περίπου 5.000.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων στην Ελλάδα τον χρόνο, οι 2.000.000 τόνοι είναι συσκευασίες

την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τότε το κόστος που πληρώνει ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα μεγάλο», επισημαίνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου που χρησιμοποιείται στη συσκευασία των αναψυκτικών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 51 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Φιλικότερα στο περιβάλλον

«Αν το εξετάσουμε από την πλευρά της ουσιαστικής λειτουργίας της συσκευασίας, δηλαδή το να προστατεύει το προϊόν είτε όταν μεταφέρεται είτε όταν αποθηκεύεται τότε πάρα πολλές συσκευασίες είναι περιττές. Αλλά και για την μεταφορά, την αποθήκευση και συντήρηση των προϊόντων μπορούμε να βρούμε φιλικότερα για το περιβάλλον υλικά από αυτά που χρησιμοποιούνται. Αν για παράδειγμα οι καταναλωτές προτιμούσαν τα αναψυκτικά σε γυάλινη συσκευασία, με την προϋπόθεση ότι θα έκαναν επιστροφές μπουκαλιών, τότε θα μπορούσαν να μειωθούν κατά πολύ τα απορρίμματα συσκευασιών αφού ένα μπουκάλι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί 20 φορές», λέει ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Στη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πλαστικές φιάλες από υλικό ΡΕΤ είναι επιστρεφόμενες- στην Ελλάδα όμως όχι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 100 φορές- οπότε έτσι μειώνονται κατά 99 φορές τα απορρίμματα συσκευασίας αναψυκτικών και νερού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το καλύτερο υλικό συσκευασίας υγρών όσον αφορά σε θέματα υγείας είναι το γυαλί. «Είναι και το πιο φτηνό αν το ανάγουμε στην ίδια ποσότητα προϊόντος και αφαιρέσουμε το κέρδος του καταναλωτή από την επιστροφή. Είναι όμως βαρύ και οι καταναλωτές δεν θέλουν να σηκώνουν βάρος», λέει ο κ. Κυρκίτσος.

Παράγουν διοξίνες όταν καίγονται


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα πλαστικά περιτυλίγματα και οι πλαστικές φιάλες. «Όταν καίγονται τα πλαστικά λόγω του ότι έχουν χλωριωμένα πολυμερή παράγουν διοξίνες. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων εμφανίστηκαν τέτοια επίπεδα διοξινών, που απαγορεύθηκε να διατίθεται το γάλα από τα αιγοπρόβατα της περιοχής. Οι ίδιοι κίνδυνοι προκαλούνται και από τα φουράνια, χημικές ενώσεις που συναντούμε σε πλαστικά», λέει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας από την WWF.

Οι πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ προκαλούνται συνήθως λόγω του βιοαερίου που εκλύεται συνεχώς, οπότε με τη ζέστη και τη ξηρασία είναι πιθανό να δημιουργηθούν στις χωματερές μικρές εστίες.

«Τα απορρίμματα από τις συσκευασίες απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο και δεν αποδομούνται εύκολα από τη στιγμή που μιλάμε για πλαστικά. Μέσα σε λίγα χρόνια οι ΧΥΤΑ γεμίζουν και πρέπει συνεχώς να αναζητούμε νέους χώρους. Ιδιαίτερα στην Αττική όπου πάσχουμε από το σύνδρομο “όχι στην αυλή μου” το μόνο που έχει προχωρήσει εδώ και τόσα χρόνια είναι το κύτταρο στη Φυλή», αναφέρει ο κ. Πληθάρας.

Επικίνδυνα υλικά για την υγεία


ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ συσκευασίες υπάρχει η παράμετρος «επικίνδυνα υλικά για την υγεία των καταναλωτών». Το ΡVC μπορεί να καταργήθηκε για την εμφιάλωση του νερού όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε συσκευασίες άλλων προϊόντων. «Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς περιέχει καρκινογόνες θαλικές ενώσεις. Επίσης επικίνδυνα θεωρούνται όσα υλικά συσκευασίας έχουν πολυστυρένιο- αναγράφουν ΡSκαθώς και οι επιβραδυντές καύσης με βρωμιούχες ενώσεις που περνούν στα προϊόντα», λέει ο κ. Κυρκίτσος. Ωστόσο, όσον αφορά στα οπωροκηπευτικά, και από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται κατάλληλα υλικά για τη συσκευασία τους, ο καταναλωτής έχει κάτι να κερδίσει σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τσεμπερλίδη, πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η πιστοποίηση του παραγωγού έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να τον εντοπίζουμε σε περίπτωση που βρεθούν φυτοφάρμακα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Θα μπορούσαμε να έχουμε ταμπελάκια, αντί για σελοφάν, αλλά αυτά φεύγουν εύκολα», λέει ο κ. Τσεμπερλίδης Πάντως από τα τέσσερα προϊόντα οπωροκηπευτικών που αγόρασαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε σούπερ μάρκετ, μόνο ένα περιείχε τα στοιχεία του παραγωγού- τα υπόλοιπα ήταν απλώς τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Άχρηστες

«Σίγουρα υπάρχουν συσκευασίες οι οποίες είναι εντελώς άχρηστες και επιβαρύνουν οικονομικά τον καταναλωτή. Ενώ στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τους ΧΥΤΑ και έχουν προχωρήσει στον διαχωρισμό των απορριμμάτων, εμείς ακόμα ψάχνουμε να βρούμε χώρους υγειονομικής ταφής. Η χώρα μας οφείλει να προοδεύσει στη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Τσεμπερλίδης. Η τελευταία μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε λόγο για ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας σε ποσοστό 33%. Από αυτές οι χάρτινες είναι η συντριπτική πλειοψηφία με 65%.