«Νοσηλεύουμε ένα παιδάκι που χρειάστηκε ακτινοθεραπεία πριν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το μοναδικό εξειδικευμένο μηχάνημα στον Άγιο Σάββα ήταν χαλασμένο και το στείλαμε στη Γερμανία…».


O κ. Στέλιος Γραφάκος, διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν έχει και πολλές επιλογές όταν κάποιος από τους μικρούς ασθενείς του χρειάζεται τη λεγόμενη ολοσωματική ακτινοθεραπεία (ακτινοβολείται όλο το σώμα πριν από τη μεταμόσχευση, θεραπεία που χρειάζονται συνήθως τα παιδιά που πάσχουν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία) πριν από τη μεταμόσχευση: Άγιος Σάββας ή εξωτερικό!

Για όλα τα άλλα είδη ακτινοθεραπείας, τα παιδιά έχουν ως μόνη

«ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός γιατί δεν… συμφέρει!

λύση τα κέντρα του εξωτερικούμε μεγάλη ταλαιπωρία και συχνά δυσβάσταχτο κόστος- καθώς στα τμήματα ακτινοθεραπείας για ενηλίκους δέχονται μεγάλη δόση ακτινοβολίας, με κίνδυνο να παρουσιάσουν δεύτερο καρκίνο στο μέλλον!

Γραφειοκρατία

Κανένα εξειδικευμένο ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά δεν λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας: Κι ενώ η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο ίδιο νοσοκομείο έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια οι διαδικασίες για τη λειτουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος αλλά το τμήμα ακόμη να λειτουργήσει! Από τον περασμένο Ιούλιο εκκρεμεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των μηχανημάτων… Κι αυτό γιατί εκτός της γραφειοκρατίας, ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά θεωρείται… ασύμφορο, αφού η απόσβεση από τη χρήση του γίνεται πιο αργά σε σχέση με την ακτινοθεραπεία των ενηλίκων!

«Το κτίριο υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά το τμήμα δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Έτσι αναγκαστικά όταν τα παιδιά μας χρειάζονται ακτινοθεραπεία τα στέλνουμε σε τμήματα ενηλίκων ή απευθυνόμαστε σε κέντρα του εξωτερικού. Εκεί όμως το κόστος είναι πολύ μεγάλο, ενώ πολλές φορές τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν πολύ τις διαδικασίες. Υπάρχουν μάλιστα και κέντρα που δεν δέχονται τα παιδιά», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Επικίνδυνη «λύση»

Η θεραπεία στα τμήματα ακτινοθεραπείας ενηλίκων μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά: «Τα όργανα των παιδιών έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος, γεγονός που δυσκολεύει την ακτινοβόληση του όγκου με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακτινοβοληθούν και υγιείς ιστοί. Επιπλέον, τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας για ενηλίκους δεν διαθέτουν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την ακινητοποίηση των μικρών παιδιών ενώ εκπέμπουν μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα τα παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν και δεύτερο όγκο», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Παντελάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Κι όλα αυτά την ώρα που η έγκαιρη και σωστή θεραπεία δίνει μεγάλες πιθανότητες θεραπείας στα παιδιά: «Η λειτουργία εξειδικευμένου ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά είναι απαραίτητη αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% των παιδιών που εμφανίζουν καρκίνο γίνονται απολύτως καλά με τη σωστή θεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Πισσάκας, ειδικός γραμματέας της εταιρείας.

Τρεις μήνες στην αναμονή


ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ενώ η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται απολύτως αναγκαία για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών, οι τελευταίοι περιμένουν ώς και 3 μήνες για να αρχίσουν τις ακτινοβολίες! Αλλιώς απευθύνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια όπου μπορούν να ξεκινήσουν ακτινοθεραπεία και την επόμενη μέρα. Πληρώνουν όμως κατά μέσο όρο έως και πάνω από 5.000 ευρώ- τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν συμβάσεις με τα ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά τμήματα. Όπως αναφέρει ο κ. Παντελάκος, «στον Άγιο Σάββα η αναμονή μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι ενάμισι με δύο μήνες».