Ευθύνες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων την ώρα της τραγικής δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της καταλογίζει η ΕΔΕ της Ελληνικής Αστυνομίας για το συμβάν.

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και αναμένεται να παραδοθεί τα επόμενα 24ωρα στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.

Σε αυτό -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- έχουν διαπιστωθεί οι ευθύνες που φέρει ο κάθε ένστολος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, στην οποία κάλεσε για βοήθεια το θύμα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι περισσότερες ευθύνες πέφτουν στον αστυνομικό που βρισκόταν στη σκοπιά του ΑΤ και ο οποίος δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη, ενώ βγήκε να προσφέρει βοήθεια όταν ο δράστης είχε αυτοτραυματιστεί, καθώς και στην υποδιοικήτρια – επόπτη που βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα όταν η 28χρονη Κυριακή έσπευσε για βοήθεια.

Παράλληλα, καταλογίζονται ευθύνες και στους υπόλοιπους αστυνομικούς του συγκεκριμένου ΑΤ, όπως στην αξιωματικό υπηρεσίας, την οδηγό της επόπτριας αλλά και στον διοικητή παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Στους Αδιάφθορους το πόρισμα

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα δοθεί και στους Αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν προχωρήσει στη δική τους έρευνα, έπειτα από την εισαγγελική παραγγελία για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών από αστυνομικούς.

Εκείνοι με τη σειρά τους αναμένεται να στείλουν το φάκελο με όλο το υλικό για τη δολοφονία της 28χρονης με πέντε μαχαιριές έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων στον αρμόδιο εισαγγελέα Αθηνών που είχε διατάξει τη σχετική έρευνα.

Καταγγέλλουν ύποπτη συμπεριφορά από το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, της μητέρας και της αδελφής της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα, προχώρησαν σε επισημάνσεις σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης του δράστη και τα κωλύματα που υπήρξαν.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι με γνώμονα την ωφέλεια του κατηγορούμενου, «το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπως νομίμως εκπροσωπείται, παρακώλυσε ανεπίτρεπτα την έγκαιρη εξέτασή του από τον διορισμένο πραγματογνώμονα και τους διορισμένους τεχνικούς συμβούλους των θυμάτων».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι «στις 20-04-2024 επρόκειτο να διενεργηθεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, πλην όμως ματαιώθηκε η διενέργειά της, για απολύτως ύποπτους και αντιυπηρεσιακούς λόγους, με σύστοιχη απεύθυνση ανυπόστατων κατηγοριών κατά της κυρίας Ανακρίτριας, ότι δήθεν η ίδια όφειλε να ενημερώσει το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για την εξέταση, πράγμα που είναι απολύτως αναληθές».

«Βάσει ‘υπηρεσιακής αναφοράς’ υπαλλήλου του Ψυχιατρείου, ο οποίος, μάλιστα, είναι παντελώς αναρμόδιος να απαντήσει, και την «αναφορά» του οποίου χρησιμοποιεί η κυρία Διευθύντρια παντελώς ανυπόστατα, αλλά και από την συνεκτίμηση όλων των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι, ενώ ο διορισμένος από εμάς τεχνικός σύμβουλος ψυχίατρος είχε στην κατοχή του τον διορισμό του, ώστε να εξετάσει από κοινού με τον πραγματογνώμονα τον κατηγορούμενο, παρακωλύθηκε η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, με σκοπό να αναβληθεί, και χωρίς την δική μας συναίνεση» προσθέτουν, ενώ συμπληρώνουν ότι από όσα έχουν πληροφορηθεί «προκύπτει, ανενδοίαστα, μία παντελώς ύποπτη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, συγκριτικά με άλλους κρατούμενους.

«Απευθύνουμε έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, να διενεργήσει επισταμένη έρευνα, για τα εν γένει πεπραγμένα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, και να διασφαλίσει ότι για όλους τους κρατούμενους ισχύουν οι Αρχές της Ισότητας και της Αμεροληψίας, οι δε διενεργούμενες πραγματογνωμοσύνες διεξάγονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια, de lege artis ψυχιατροδικαστικώς» καταλήγουν οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος.