ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έρχεται χειμώνας! Έπειτα από ένα δίμηνο παρατεταμένης ανομβρίας και αφού είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες με θερμοκρασίες έως και 6 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, τα μετεωρολογικά δελτία κάνουν λόγο για το πρώτο, αυτό τον χειμώνα, κύμα κακοκαιρίας. Από το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή, ο καιρός αλλάζει. Κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι βοριάδες και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 12 βαθμούς χαμηλότερη από τη χθεσινή). Την Κυριακή θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ και οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετές στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας- δεν αποκλείεται μάλιστα, να ρίξει χιονόνερο ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Στα πελάγη από το βράδυ του Σαββάτου, η ένταση των βοριάδων θα φτάσει- και σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις θα ξεπεράσει- τα 9 Μπωφόρ. Ο καιρός δεν αλλάζει ούτε τη Δευτέρα.

Η κακοκαιρία οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό σύστημα που προέρχεται από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, και κατευθύνεται ανατολικά. «Είναι πολύ συνηθισμένα τέτοιου είδους συστήματα αυτή την περίοδο», λέει ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Αναδρανιστάκης.

Πάντως, ισχυροί άνεμοι νοτίων αυτή τη φορά διευθύνσεων έπνεαν χθες στα πελάγη, με αποτέλεσμα από το μεσημέρι και μετά, να μη γίνει κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τη Ραφήνα και τον Πειραιά. Στο μεταξύ αναστάτωση δημιουργήθηκε χθες στην Πάτρα, εξαιτίας έκτακτου δελτίου που εξέδωσε η Νομαρχία Αχαΐας- η οποία επικαλούμενη προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο τυφώνα στη Δυτική Αχαΐα. Τα σχολεία έκλεισαν χθες σε όλο τον νομό, οι δημόσιες υπηρεσίες κατέβασαν ρολά, ωστόσο ο τυφώνας τελικά δεν… ήρθε. Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ πάντως, καθώς και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διέψευδαν χθες αυτή την πρόγνωση – και την ανακοίνωση της νομαρχίας – και την απέδιδαν σε… ιδιώτη μετεωρολόγο που δεν έχει σχέση με την ΕΜΥ.